Wat is de beste manier om je hond te wassen? - Bobba Bars

Wat is de beste manier om je hond te wassen?

Door Aldwin Boer op Sep 24, 2023

Je hond wassen vindt niet iedere hond even prettig. Daarom kan het handig zijn om je hierop voor te bereiden, waardoor je tijdens het wassen sneller kunt werken. Maar wat is nu de beste manier om je hond te wassen?

Voorbereiding is key

Een goede voorbereiding kan ervoor zorgen dat je tijdens het wassen beter op je hond kunt letten. Immers, alles ligt al klaar, dus je hoeft tussendoor bijvoorbeeld geen spullen te pakken.

Leg bijvoorbeeld alle producten klaar die je gebruikt. In mijn geval is dit mijn soapbar, zeepzakje, vachtspray, handdoek en badjas. Dit leg ik allemaal naast het bad, waardoor ik zeker weet dat ik alles binnen handbereik heb staan.

Borstelen

Huh, we gingen toch wassen? Klopt! Echter, het is aan te raden om de vacht van je hond eerst uit te borstelen. Zo was je ook meteen alle dode huidcellen, losse haren en losgekomen viezigheid uit de vacht. Zo heeft het wassen van je hond dus meteen nóg meer effect!

Heb je een hond met een lange of krullende vacht? Dan kan het gebruiken van een anti-klit spray het borstelen een stukje gemakkelijker maken. Je komt dan een stukje beter door de vacht heen, wat uiteindelijk ook erg prettig is voor je hond.

Hond wassen

Het beste kun je je hond wassen met lauwwarm water. Probeer dus altijd even uit hoe warm het water is, voor je je hond natmaakt. De trick met soapbars is om je hond én de soapbar eerst goed nat te maken, voor je begint met je hond insoppen. Zo gaat deze meteen flink schuimen!
Je kunt de soapbar gebruiken met een zeepzakje, maar eventueel kun je ook je handen of een washandje gebruiken om je hond lekker in te zepen.
Beweeg de soapbar over de vacht van je hond en gebruik vervolgens je vingers om het sop tot diep in de vacht te krijgen. Laat even intrekken en voila, het grootste deel is achter de rug!  

Niet alle honden genieten van het wassen, eventueel kun je je hond wat afleiden met een likmat of een speeltje.

Spoel je hond vervolgens goed uit en check of er geen sop is achtergebleven in de vacht van je hond. Het beste kun je van boven naar beneden uitspoelen, in dat geval loopt het sop vanzelf ook naar beneden. Check vervolgens ook goed de oksels en buik van je hond, dit zijn plekken waar gemakkelijk een restje sop in achterblijft. Wanneer je hond helemaal sop-vrij is, kun je beginnen met afdrogen. Hierbij is het handig om de handdoek binnen handbereik te hebben, want waarschijnlijk begint je hond binnen no-time te schudden!  

Conditioner?

Sommige vachten kunnen na het wassen nog een beetje extra verzorging gebruiken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij honden met een droge of doffe vacht. Het is overigens een misverstand dat honden bij iedere wasbeurt conditioner nodig hebben, maar kan zeker een toevoeging zijn op je verzorgingsroutine.

Onze soapbars zijn zowel verzorgend als reinigend, dus meestal raad ik nieuwe klanten aan om de eerste wasbeurt even af te wachten en te kijken of de vacht van je hond voldoende verzorging krijgt uit het gebruik van de soapbar, of dat je toch een conditioner wilt gebruiken.

Het lastige aan een vloeibare conditioner, is dat de meeste honden op dit punt al helemaal klaar zijn met de wasbeurt en liever andere dingen gaan doen met hun baasje. Daarom kun je onze vachtspray gebruiken als leave-in conditioner, zodat je je hond niet opnieuw hoeft in te soppen. Je kunt je hond even afdrogen en vervolgens de vachtspray gebruiken, of wachten tot je hond volledig droog is en vervolgens de spray gebruiken.

Heb je onze vachtspray ook gebruikt als anti-klit? Laat je hond eerst even opdrogen en beoordeel vervolgens of je nog conditioner wilt toevoegen. Omdat onze vachtspray erg verzorgend werkt, kan het zijn dat je de conditioner uiteindelijk niet nodig hebt.

Hondenbadjas of aan de lucht drogen?

Naast dat een hondenbadjas ideaal is voor honden die graag schudden (of volledig nat op de bank willen gaan liggen..), helpt het ook om de vacht goed te drogen. Meestal is 5-15 minuten in een badjas al voldoende om de vacht van je hond gelijkmatig te laten drogen. Daarna kun je je hond verder aan de lucht laten drogen, of eventueel een waterblazer gebruiken als je deze hebt.

Naverzorging

Na het wassen is het uiteraard tijd voor veel knuffels en beloningen! Geef je hond bijvoorbeeld een lekkere snack of speel even samen. Voor je hond is het erg prettig om na het wassen even wat energie kwijt te kunnen.

Daarna moet de plek waar je je hond hebt gewassen helaas nog wel even opgeruimd worden, het minst leuke deel van het wassen. Daarna kun je gelukkig genieten van een schone hond, die weer zacht en knuffelbaar is!

Laat een opmerking achter