Drie redenen waarom je jouw hond moet wassen

Drie redenen waarom je jouw hond moet wassen

Door Aldwin Boer op Jan 01, 2024

Van oudsher zijn er allerlei opvattingen over het wassen van honden. Waar de een zijn viervoeter het liefste iedere week wast, pakt een ander het wat voorzichtiger aan en wast zijn of haar hond eigenlijk nooit. In deze blog lees je drie redenen waarom je jouw hond een fijne wasbeurt zou moeten geven.

Je hond stikt

De meest obvious reden om je hond te wassen, is simpelweg omdat je hond stinkt. Sommige honden hebben van zichzelf een sterke geur (of krijgen deze als ze ouder worden), andere honden rollen bijvoorbeeld graag in viezigheid als poep of dode dieren. Ik kan mij heel goed voorstellen dat je je hond in deze gevallen liever niet op je bank hebt liggen!

Was je je hond vooral omdat hij of zij stinkt? Onze Limited Editions soapbars voor honden hebben een wat sterkere geur dan de soapbars uit ons vaste assortiment. Het grote voordeel van ons assortiment, is dat we in onze geurkeuzes rekening houden met de neus van je hond. Je kunt hierbij dus vooral een geur kiezen die jou het meeste aanspreekt.

Tip: stinkt jouw hond vooral door het zwemmen? Dan kan het meenemen van een hondenbadjas ook helpen tegen de geur van natte hond in je auto. Neem ‘m mee naar je wandeling en trek de badjas aan op de terugweg. Scheelt ook veel nattigheid in je auto, ideaal!

Ook kan een vachtspray eventueel uitkomst bieden. Hiermee verzorg je de vacht van je hond, zonder je hond volledig te hoeven wassen. Kies je voor de geur Lavendel of Fresh Melon? Dan ruikt je hond ook direct lekker! 
Een vachtspray vervangt een wasbeurt niet, maar is wel ideaal tussen wasbeurten door! 

Under de mudder

Vooral na een periode van regen, komt je hond waarschijnlijk regelmatig vies terug van een fijne wandeling. Ook in deze staat heb je misschien liever niet dat je hond tegen je aankruipt op de bank. Een snelle wasbeurt kan hierbij uitkomst bieden. Ook in dit geval kies je misschien liever voor een sterke geur, onze Bobba Bars Limited Editions zijn hierbij echt een uitkomst.

Je hond leeft laag bij de grond

Misschien heb je er nog nooit bij stilgestaan, maar je hond leeft dicht bij de grond (duh) en pikt hierdoor dus ongemerkt ook veel onbedoelde chemicaliën, bacteriën, schimmels etc. op. Ik zal aan de hand van een voorbeeld beter uitleggen wat ik hiermee bedoel.

(De vacht van) je hond staat eigenlijk de hele dag in contact met de vloer (of bijvoorbeeld een kleed/mand, maar de vraag is welke stoffen hier in het productieproces aan toe zijn gevoegd). Misschien ligt je hond ook graag, in dat geval ook de buik/rug van je hond.

Hierdoor komen er allerlei chemicaliën in de vacht van je hond. Bijvoorbeeld: uitlaatstoffen van auto’s na een wandeling (bijvoorbeeld bij het oversteken van een weg), schoonmaakmiddel dat je gebruikt voor het schoonmaken van je huis, impregneermiddel op je bank, verf, bacteriën en schimmels op de stoep, micro-organismen door het graven in aarde, middelen voor ongediertebestrijding of tuinonderhoud, stuifmeel van planten, plastics, (sigaretten)rook, enzovoort.
Wandel je vaak op de stoep? Daar lopen natuurlijk ook veel mensen die allemaal weer bacteriën en chemicaliën meenemen uit hun eigen huis. Ook poep op de stoep kan voor allerlei verontreiniging zorgen. Dit hoeft nog niet eens altijd hondenpoep te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook vogel-, muizen- ratten- of kattenpoep zijn. 

Je hond likt eenmaal thuis regelmatig zijn eigen vacht schoon, waardoor een deel van deze chemicaliën, bacteriën, schimmels etc. ook worden ingeslikt.

Wanneer je hierover nadenkt, kun je misschien voorstellen dat het wassen van bijvoorbeeld alleen al het frequenter wassen van de pootjes en buik van je hond een effect kunnen hebben op zijn of haar algemene gezondheid. Nu zeg ik niet dat je je hond net zo vaak moet wassen als jezelf, maar wel dat het wassen van je hond niet per se een slecht iets is. Sterker nog, met de juiste producten kan het juist welzijn bevorderend werken.

Eigenlijk best gek toch, dat we onszelf wel wassen als we ons vies voelen, maar van een hond eigenlijk heel normaal vinden dat de vacht regelmatig eigenlijk net zo vies is?

Waarom is dan het advies om je hond zo min mogelijk te wassen?

Dit onderwerp is eigenlijk al voldoende voor een aparte blog. Om beknopt samen te vatten: doordat de traditionele hondenshampoos vaak stoffen bevatten die je liever niet te veel gebruikt. Wanneer je de ingrediëntenlijst van hondenshampoo leert lezen, zul je zien dat deze vaak sulfaten, parabenen, siliconen, microplastics en andere chemicaliën bevat. Doordat deze vaak als bijwerking hebben dat ze de vacht of hondenhuid uitdrogen, kun je deze inderdaad beter niet al te vaak gebruiken.  Echter, wanneer je je hond wast met een hondenzeep, heb je geen last van deze bijwerkingen. Daardoor kun je het wassen van je hond meenemen in de verzorgingsroutine van je hond, in plaats van zien als noodzakelijk kwaad wat koste wat kost zoveel mogelijk vermeden moet worden.

Wil je meer weten over deze ingrediënten? Er staan verschillende blogs over online, klik op het ingrediënt om deze blogs te lezen.

Is het dan verstandig om je hond dagelijks te wassen? Nee, dat is niet nodig. Maar met natuurlijke producten is het wassen van je hond ook niet langer iets dat je ‘zo min mogelijk’ moet doen.

Heeft je hond snel last van een droge huid of jeuk? Het kan zijn dat je je hond met een te sterke hondenshampoo wast, maar ook dat je je hond te vaak wast. 

Ben je benieuwd naar de natuurlijke producten uit ons assortiment? In onze webshop vindt je het gehele assortiment. 

Laat een opmerking achter