Sulfaten in hondenshampoo - Bobba Bars

Sulfaten in hondenshampoo

Door Aldwin Boer op Oct 16, 2023

Sulfaten in hondenshampoo. Misschien heb je op onze homepage al gezien dat onze hondenzeep geen sulfaten en parabenen bevat, maar ben je nieuwsgierig wat sulfaten nu eigenlijk zijn en waarom deze worden toegevoegd aan hondenshampoo.

In deze blog zoomen we wat verder in op SLS - een sulfaat dat regelmatig wordt gebruikt in hondenshampoo. Je leest in deze blog wat SLS is, waarom hondenshampoo SLS bevat en waarom wij ervoor hebben gekozen om geen SLS toe te voegen aan onze soapbars.

Wat is SLS?

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) in sulfaat dat aan onder andere aan (honden)shampoo wordt toegevoegd als reinigend ingrediënt.

Hondenshampoo kan SLS bevatten, maar ook aan bijvoorbeeld shampoo voor mensen of paarden wordt SLS toegevoegd. Ook andere verzorgingsproducten voor mensen kunnen SLS bevatten, bijvoorbeeld tandpasta, conditioners en maskers.
SLS komt zowel voor in solid shampoos als in vloeibare shampoo.

Sulfaten worden gemaakt van zwavelhoudende minerale zouten. Ze bestaan uit twee delen: een deel dat in olie oplosbaar is en zich hecht aan vuil en een water oplosbaar deel, wat ervoor zorgt dat de sulfaten kunnen woren uitgespoeld.

Naast SLS zijn er andere soorten sulfaten die worden gebruikt in hondenshampoos. Een voorbeeld van een andere sulfaten die je tegen kunt komen zijn bijvoorbeeld Sodium Laureth Sulfate (SLES), maar ook Sodium Coco-sulfate (SCS) of Ammonium Lauryl Sulfate (ALS).

Voordelen van SLS

Een groot voordeel van SLS is het sterk reinigend vermogen van deze grondstof. Ook zorgt het voor een sterk schuimend effect, waardoor de hondenshampoo makkelijker door de vacht te verdelen is. Vaak wordt gedacht dat een hondenshampoo die flink schuimt ook beter schoonmaakt, maar stiekem heeft de hoeveelheid schuim niks te maken met hoe reinigend een product is. Echter, schuim kan het wel makkelijker maken om de shampoo goed door de vacht te verdelen.

SLS reinigt goed, waardoor alle vuil en vetresten gemakkelijk uit de vacht verwijderd worden. Zelfs de meest smerige varkentjes worden weer lekker schoon en fris.  

SLS is een relatief goedkope grondstof, waardoor dit behoorlijk drukt op de kostprijs van de hondenshampoo. Hierdoor kunnen fabrikanten deze shampoos vaak goedkoper aanbieden dan alternatieven.
Overigens komt SLS ook voor in duurdere shampoos, maar je zult zien dat bij de goedkoopste hondenshampoos een sulfaat vaak in hoge concentraties wordt gebruikt.

Nadelen van SLS

Ondanks de voordelen, heeft het gebruik van SLS in hondenshampoo ook sterke nadelen. 

Honden hebben een gevoelige huid en hondenshampoo is al snel te sterk reinigend. Bij te veel SLS in de hondenshampoo, kan het de natuurlijke beschermlaag van de huid aantasten. SLS ontdoet de hondenhuid van olie en vocht. Je hond krijgt daarbij bijvoorbeeld last van huidschilfers, de vacht wordt erg droog of dof.
Helaas duurt het wel enige tijd voor de hondenhuid en de hondenvacht hier weer van kunnen herstellen. Was je jouw hond regelmatig? Hiermee neemt de kans op beschadiging van huid & vacht eigenlijk steeds meer toe.
Of het aandeel SLS te hoog is, kan per hond verschillen. Heeft je hond al een gevoelige huid? Dan is jouw hond waarschijnlijk extra gevoelig voor het gebruik van SLS in de formulering. 

Vaak is SLS niet de enige toevoeging aan een hondenshampoo, maar worden er bijvoorbeeld verzorgende en kalmerende ingrediënten toegevoegd. Het lastige hierbij is dat deze vaak worden vermeld op de verpakking, waardoor de consument vaak denkt dat de shampoo juist een kalmerende werking heeft op de hondenvacht en hondenhuid. Helaas is de concentratie SLS vaak te sterk om dit voldoende te kunnen compenseren.

Door een geïrriteerde huid, kan je hond veel last krijgen van jeuk. Dit kan weer invloed hebben op het welzijn van je hond. In deze blog lees je meer over huidproblemen bij honden.  

De reinigende werking van SLS is voor de hondenvacht en -huid eigenlijk te sterk. Wanneer er toch sulfaten worden toegepast, is SCS een milder alternatief en heeft dit voor honden de voorkeur.

Over de milieuimpact van sulfaten wordt online veel geschreven. Hiervan kon ik niet altijd onderbouwde bronnen vinden, maar hieronder een greep van de informatie die ik online vond:
Voor de productie van sulfaten wordt over het algemeen palmolie gebruikt, waarvan we weten dat dit een hele negatieve milieuimpact heeft. Sulfaten vervuilen het oppervlaktewater en dragen bij aan het verzuren van water en bodem. 

Hoe herken je SLS in hondenshampoo?

Wanneer je etiketten met elkaar gaat vergelijken, zul je zien dat ook merken die ingrediënten van natuurlijke oorsprong gebruiken, SLS verwerken in hun verzorgingsproducten. Verzorgingsproducten met SLS komen bijvoorbeeld nog steeds in aanmerking voor verschillende keurmerken. Wil je checken of SLS voorkomt in het product dat jij gebruikt? De enige manier om dit te checken, is om in de ingrediëntenlijst te zoeken naar Sodium Lauryl Sulfate (tip! De ingrediëntenlijst is samengesteld van hoogste concentratie naar laagste concentratie – de plek in de ingrediëntenlijst geeft daarom ook een idee van de gebruikte hoeveelheid).

Verder herken je sulfaten aan het schuimende effect. Krijg je heel veel sop met relatief weinig product? Dan is de kans groot dat er sulfaten aan zijn toegevoegd. Je kunt dan op de ingrediëntenlijst checken welk sulfaat is gebruikt.

Heeft je hond last van jeuk, schilfers, een droge huid, een geïrriteerde huid, doffe vacht of een hele droge vacht? Dan kan het zinvol zijn om een hondenshampoo zonder sulfaten en kans te geven en te kijken of je hond hiervan opknapt. Helaas merk je niet bij iedere hond na een enkele wasbeurt resultaat, maar het is het waard om te onderzoeken of jouw hond hier baat bij heeft (tip: onze Bobba Bar Chamomile heeft een hele verzorgende werking). 

Waarom wij geen sulfaten gebruiken

Bij Bobba Bars geloven wij in de kracht van natuurlijke oliën. Naar onze mening zijn sulfaten niet nodig voor een gebalanceerde en fijne hondenshampoo.

In onze receptuur gebruiken wij een mix van verzeepte olijfolie en kokosolie. Olijfolie heeft een verzorgende werking op de vacht, kokosolie vooral een reinigende en schuimende werking. Hierdoor hoeven we niet in te leveren op de reiniging of de schuimende werking van een hondenshampoo met sulfaten, maar bereiken we dit wel op een natuurlijke basis. Vinden we een fijne gedachte!

Misschien is het even wennen als je overstapt naar een soapbar voor honden, zowel qua werking als manier van wassen. Echter, wanneer je de hondenhuid en -vacht na een paar keer gebruiken zichtbaar ziet opknappen, wil je echt niet meer terug.

Uiteraard kan het zijn dat je om wat voor reden dan ook liever gebruikmaakt van een hondenshampoo die wel sulfaten bevat. Hierbij kun je het beste zoeken naar een hondenshampoo die SCS bevat, aangezien dit de meest mild reinigende sulfaten zijn. Merk je dat je hond ook hiervan de genoemde klachten krijgt? Dan kan het zijn dat ook deze sulfaten te sterk reinigen voor jouw hond.

Hier lees je meer over de samenstelling van onze soapbars voor honden

Mochten we je verder kunnen helpen bij de zoektocht naar een geschikte hondenzeep of hondenshampoo? Je mag altijd contact met ons opnemen, we kijken graag of we je verder kunnen helpen.

Laat een opmerking achter