Microplastics in Hondenshampoo

Microplastics in Hondenshampoo

Door Aldwin Boer op Dec 04, 2023

In onze zoektocht naar de beste producten voor onze lieve honden, kunnen we onze honden soms onbewust blootstellen aan potentieel schadelijke stoffen. Een opkomende zorg in de wereld van huisdierenverzorging is het gebruik van microplastics in hondenshampoo. In deze blog lees je meer infomatie over microplastics, hoe je ze kunt herkennen en wat de voor- en nadelen van microplastics zijn.

Kleine disclaimer vooraf: geen enkel ingrediënt is per definitie slecht. Het gebruik van microplastics heeft voor- en nadelen. Sommige eigenschappen zijn ook op een andere manier (natuurlijker) te verkrijgen. Het is belangrijk om bewust te kiezen voor producten die bij jou en bij jouw hond passen. 

Wat zijn Microplastics?

Microplastics zijn minuscuul kleine plastic deeltjes, vaak kleiner dan 5 millimeter, die in verschillende producten, waaronder hondenshampoo, worden verwerkt.

Hoe herken je Microplastics in hondenshampoo?

Het herkennen van microplastics in de ingrediëntenlijst van hondenshampoo kan een uitdaging zijn, omdat ze vaak onder verschillende namen worden vermeld. Typische termen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van microplastics zijn onder andere "polyethyleen" en "polypropyleen". Daarnaast kunnen synthetische polymeren, zoals "acrylates copolymer" of "polyethylene terephthalate," ook duiden op het gebruik van microplastics.

De voordelen van Microplastics:

Het gebruik van microplastics in hondenzeep is een praktijk die voornamelijk gericht is op het verbeteren van de textuur en reinigende eigenschappen van het product. Microplastics worden vaak toegevoegd aan hondenshampoo vanwege hun schurende aard, waardoor ze effectief vuil en dode huidcellen kunnen verwijderen tijdens het wassen van de vacht van de hond. De kleine deeltjes hebben een polijstend effect, waardoor de hondenshampoo grondiger reinigt en een glanzende vacht bevordert. Dit kan aantrekkelijk lijken voor hondenbezitters die streven naar een optimale verzorging van hun huisdieren. Echter, ondanks de potentiële reinigingsvoordelen, wegen de nadelen van het gebruik van microplastics in hondenzeep zwaarder, gezien de schadelijke impact op zowel de gezondheid van de hond als het milieu. Tevens kunnen bovenstaande voordelen ook op een andere manier worden bereikt, door gebruik te maken van andere ingrediënten.

Waarom kunnen Microplastics een probleem zijn voor je hond?

Wanneer je je hond wast met een shampoo die microplastics bevat, spoelen deze deeltjes weg met het afvalwater. Ze belanden in waterwegen en uiteindelijk in oceanen, waar ze een ernstige bedreiging vormen voor het milieu. Maar wat nog verontrustender is, is het feit dat deze microplastics indirect je hond kunnen schaden.

De negatieve effecten van Microplastics op je hond

Huidirritaties en Allergieën: Microplastics kunnen de huid van je hond irriteren, wat kan leiden tot jeuk, roodheid en allergische reacties. Honden met een gevoelige huid zijn bijzonder vatbaar voor deze problemen.

Inwendige Opname: Terwijl je hond zichzelf schoonlikt na het wassen, kan hij onbedoeld microplastics inslikken. Deze deeltjes kunnen zich ophopen in het spijsverteringsstelsel, wat kan resulteren in problemen op de lange termijn.

Milieu-impact: Het gebruik van microplastics in hondenshampoo draagt bij aan de wereldwijde plasticvervuiling. Als je hond zwemt in vervuild water of drinkt uit verontreinigde bronnen, kan dit indirecte gezondheidsproblemen veroorzaken. Andersom kan jouw hond ook weer microplastics in de natuur achterlaten tijdens een wandeling of tijdens het zwemmen.

Hondenshampoo vs. Hondenzeep: Het cruciale verschil in microplasticgebruik

Bij het kiezen van een reinigingsproduct voor je hond is het belangrijk om het verschil te begrijpen tussen hondenshampoo en hondenzeep, vooral met betrekking tot het gebruik van microplastics.

Hondenshampoo wordt vaak geformuleerd voor specifieke reinigingsbehoeften, zoals het verwijderen van geuren, het verminderen van jeuk of het bevorderen van een gezonde vacht. Echter, veel reguliere shampoos bevatten microplastics om deze doelen te bereiken.

Hondenzeep daarentegen wordt gemaakt met natuurlijke ingrediënten en vermijdt het gebruik van schadelijke microplastics. Deze zeep biedt nog steeds effectieve reiniging en verzorging voor de vacht van je hond, zonder de gevaren van microplastics.

Conclusie: Hondenzeep biedt de uitkomst!

Het is duidelijk dat microplastics in hondenshampoo meer zijn dan alleen een milieu-uitdaging. Ze vormen een directe bedreiging voor de gezondheid van je hond. Door over te stappen op hondenzeep maak je een verstandige keuze voor het welzijn van je huisdier en draag je bij aan een schoner milieu.

Geef je hond de verzorging die hij verdient en maak de overstap naar hondenzeep. Met natuurlijke ingrediënten, geen microplastics en een milieuvriendelijke benadering, biedt Bobba Bars de perfecte oplossing voor een gezonde en gelukkige viervoeter. Maak de bewuste keuze en geef je hond het beste met Bobba Bars Hondenzeep. Goed voor hond, milieu en baas!

Deze blog is onderdeel van onze reeks informatieve blogs over hondenverzorging. Wil je meer leren over verschillende ingrediënten? Lees bijvoorbeeld onze blog over het gebruik van sulfaten in hondenshampoo of onze blog over siliconen in hondenshampoo

 

Laat een opmerking achter