5 tips om de vacht van jouw hond optimaal te verzorgen - Bobba Bars

5 tips om de vacht van jouw hond optimaal te verzorgen

Door Aldwin Boer op Sep 10, 2023

Op het gebied van vachtverzorging is de afgelopen jaren veel veranderd. Sommige vachttypen vereisen een volledige routine, terwijl voor andere honden een borstelbeurt voldoende is.

In deze blog lees je 5 tips om de vacht van jouw hond optimaal te verzorgen. Vachtverzorging hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, daarom zijn deze tips vooral gericht op het gemakkelijker/sneller maken van de routine.

Tip 1: Anti-klit voor honden

Vachtverzorging begint met borstelen. Heb je een hond met een lange vacht of krullende vacht? Dan kan het gebruik van een anti-klit echt een lifehack zijn. Niet alleen borstel je makkelijker door de vacht, het borstelen gaat hierdoor vaak ook een stuk sneller. Heb je een hond die borstelen niet heel erg prettig vind? Door het gebruik van een anti-klit kun je vaak makkelijker door de vacht kammen en hoef je je hond minder lang te plagen.

Tip 2: Less is more

Voor de vachtroutine van jouw hond kun je beter een paar goede producten gebruiken, dan dat je een hele uitgebreide lijst aan producten in huis haalt. Laat je goed adviseren welke borstel het beste is voor de vacht van jouw hond, het liefste door een expert op het gebied van dit type vachten. Hierbij kun je denken aan een gespecialiseerde trimmer of bijvoorbeeld de fokker van je hond.

Een goede hondenshampoo verzorgt tijdens het wassen ook de huid en vacht van jouw hond. Dat maakt het niet altijd noodzakelijk om bijvoorbeeld ook een conditioner te gebruiken. Kijk daarom kritisch naar de producten die je gebruikt en zoek naar producten die optimaal bij jouw hond passen.

Tip 3: Maak het leuk!

Niet iedere hond maak je blij met de verzorgingsroutine. Deze kun je voor je hond een stuk leuker maken door het gebruik van een likmat of bijvoorbeeld het wassen combineren met heel veel knuffels en trainers ter beloning.

Sommige plekjes (bijvoorbeeld onder de buik) vinden honden minder prettig om te wassen. Een goede voorbereiding kan ervoor zorgen dat je minder lang bezig bent met deze plekjes en juist meer de tijd kunt nemen voor bijvoorbeeld een fijne hoofdmassage.

Tip 4: Gebruik natuurlijke producten

Gebruik de kracht van de natuur om jouw hond optimaal te verzorgen. Natuurlijke hondenzeep is een hele goede vervanging voor traditionele hondenshampoo. Deze is soms door de samenstelling niet zo verzorgend als de verpakking doet vermoeden.

Een natuurlijke hondenzeep voedt de huid en vacht optimaal, waardoor je je hond de best mogelijke vachtverzorging geeft. Door het gebruik van een hondenzeep was je tevens ook duurzamer en secuurder, omdat je de soapbar direct over de vacht kunt bewegen. Zo gaat er minder verloren, wel zo fijn!

Tip 5: Bijknippen

Mijn hond gaat regelmatig naar de trimsalon, mag ik deze tip dan overslaan? Nou, misschien is het goed om toch even goed naar je hond te kijken.

Het is aan te raden de voetzolen van je hond regelmatig even te checken en eventueel bij te knippen. Als deze te lang worden, kunnen deze gaan klitten en dit kan erg pijnlijk zijn voor je hond. Hetzelfde geldt voor haren uit de oren en rond het poepgat/de geslachtsdelen.

Knip je hond bij voorkeur bij met een geschikte schaar.

Misschien heb je na het lezen van deze tips nog vragen? Deze mag je altijd achterlaten als reactie op deze blog. Misschien kan ik je helpen deze te beantwoorden.

Uiteraard zijn er nog veel meer tips omtrent vachtverzorging. Zou je het leuk vinden om een deel twee te lezen?

Laat een opmerking achter