Anti-tekenspray voor honden: het hele jaar je hond teek vrij

Anti-tekenspray voor honden: het hele jaar je hond teek vrij

door Aldwin Boer op Apr 17, 2024

Het voorjaar is gelukkig inmiddels echt begonnen. Eindelijk kunnen we weer volop met onze honden de natuur in. Helaas is er een vervelende bijwerking van het voorjaar: teken zijn ook weer actief. Hoe zorg je ervoor dat je hond teek vrij blijft?

Teken zijn vervelend, maar kunnen helaas ook gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je hond. Je hond teek vrij houden, is daarom erg belangrijk. Gelukkig kun je met een anti-tekenspray toch met een gerust gevoel op pad.  

Wat zijn teken?

Teken zijn kleine, spinachtige parasieten. Ze zijn slechts een paar millimeter tot ongeveer een centimeter lang en hebben een plat, ovaal lichaam. Teken hebben acht poten. Ze kunnen van kleur veranderen, afhankelijk van hun levensfase en of ze zich hebben gevoed.

Teken zijn vooral actief in vochtige, beboste gebieden, hoog gras, struikgewas en langs wandelpaden. Ze kunnen zich vastklampen aan hun gastheer door zich op gras of struiken te positioneren en te wachten tot een geschikte gastheer langs komt. Honden kunnen gastheer voor teken zijn, maar jij zelf ook. 

Als een teek een gastheer heeft gevonden, zal hij zich meestal vastbijten in delen van de huid waar de vacht dun is, zoals rond de oren, de nek, de buik en tussen de tenen, waar ze zich voeden met bloed en zich nestelen om zich te laten groeien en zich voort te planten. Teken bijten vast en laten vaak na een dag of 5 vanzelf weer los.  
Let zelf ook goed op en controleer je eigen huid na een wandeling ook op tekenbeten.

Bij mensen nestelen teken zich vaak op warme, vochtige plekken op het lichaam. Bijvoorbeeld  oksels, liezen, knieholten, rond de taille en op de hoofdhuid. Het is belangrijk om na een buitenactiviteit altijd grondig te controleren op tekenbeten, vooral in gebieden waar teken veel voorkomen. Vroegtijdige behandeling van tekengebonden ziekten kan ernstige complicaties helpen voorkomen.

Heeft je hond een teek? Dan is de kans groot dat je deze eerder voelt dan ziet. Teken zijn door de hondenvacht niet heel erg zichtbaar.

De grootste kans op een tekenbeet is van maart t/m oktober. Vooral bij vochtig weer zijn de teken actief. Vaak denken mensen met honden dat teken alleen in het tekenseizoen actief zijn, maar je hond kan het hele jaar door een teek gebeten worden. Het is daarom het hele jaar belangrijk om te controleren of je hond een teek heeft opgelopen.

De gevaren van teken

Teken kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij zowel honden als mensen. De volgende ziekten kunnen door teken worden overgedragen: de ziekte van Lyme, anaplasmose, babesiose en ehrlichiose. Deze ziekten kunnen leiden tot koorts, lusteloosheid, vermoeidheid en gewrichtspijn. In ernstige gevallen kunnen ziektes zelfs leiden tot orgaanfalen. Teken kunnen ook allergische reacties veroorzaken bij honden. Dit kan resulteren in jeuk, huiduitslag en ontstekingen.
Zoals je waarschijnlijk kunt begrijpen is daarom erg belangrijk om te voorkomen dat je hond door een teek gebeten wordt.

Het gebruik van anti-teken spray

Anti-teken spray kan jouw hond tijdens een wandeling beschermen tegen teken. Het bevat ingrediënten die teken afstoot en voorkomt dat ze zich vastklampen aan de vacht en huid van je hond. Zo laat je hond teken achter in het bos.

De spray is gemakkelijk te gebruiken, je sprayt de hond simpelweg in voor de wandeling of 2 á 3x per week preventief. Zo voorkom je dat je hond teken mee naar huis neemt.

Het kiezen van een goede anti-teken spray

Ben je op zoek naar een geschikte anti-teken spray? Met de volgende overwegingen kies je een product dat bij je past:

  • Spray voor honden: Zorg ervoor dat je een anti-teken spray kiest die speciaal is ontwikkeld voor honden.
  • Natuurlijk of chemische ingrediënten: Er zijn verschillende producten op de markt, zowel op natuurlijke als chemische basis. Ga na welke versie jij het liefste wilt gebruiken.
  • Lees de instructies: Elk product kan iets verschillen in gebruik. Lees daarom altijd de instructies.
  • Voorbereiding: Voordat je de spray aanbrengt, borstel je de vacht van je hond om eventuele klitten te verwijderen. Zorg ervoor dat de vacht droog is.
  • Aanbrengen: Over het algemeen wordt aangeraden om de spray op 15-30 centimeter afstand van de vacht van je hond te houden. Spuit gelijkmatig over het hele lichaam, vermijd daarbij het hoofd en de ogen. Voor de kop kun je eventueel op een washandje of watje sprayen en over de kop wrijven.
    Zorg dat je in ieder geval sprayt op de plekken waar teken graag nestelen.
  • Controleren: Geen enkele spray – zowel natuurlijke alternatieven als chemische sprays – kan 100% garantie geven. Blijf je hond dus regelmatig controleren op teken.
  • Herhaal indien nodig: Afhankelijk van de activiteiten van je hond en de omgeving waarin ze zich bevinden, kan het nodig zijn om de spray meerdere keren per week te gebruiken.

De spray kan minder goed werken als je hond een echte waterrat is. Let dus op als je hond veel zwemt. Het kan raadzaam zijn om de hond na het zwemmen af te drogen en opnieuw in te sprayen.

Het Belang van anti-teken spray

Het gebruik van anti-teken spray is niet alleen belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van je hond, maar het beschermt ook jou en je gezin. Teken kunnen namelijk voor zowel honden als mensen gevaarlijk zijn. Door regelmatig anti-teken spray te gebruiken, minimaliseer je het risico op tekenbeten en bijbehorende gezondheidsproblemen.

Bovendien biedt anti-teken spray gemoedsrust. Het geeft je de geruststelling dat je er alles aan doet om je hond te beschermen tegen de gevaren van teken en kunnen jullie met een gerust gevoel samen op pad.

Bobba Bars Outdoor Adventure spray

De Bobba Bars Outdoor Adventure spray bevat verschillende waar teken, muggen, vlooien, mijten en knutten van nature niet van houden. Zo bevat de Outdoor Adventure spray neemolie en een mix van diverse essentiële oliën.  

Help! Mijn hond heeft toch een teek

Het ontdekken van een teek op je hond kan heel spannend zijn, maar het is belangrijk om kalm te blijven en de teek zo snel mogelijk te verwijderen.

Hieronder lees je een stappenplan voor baasjes om een teek veilig te verwijderen:

  1. Verzamel benodigdheden: Zorg ervoor dat je een pincet, tekenkaart of tekentang bij de hand hebt.
  2. Bereid je hond voor: Probeer je hond ontspannen te houden. Vraag eventueel hulp van een tweede persoon, zodat jij je volledig op de teek kunt richten.
  3. Zoek de teek: Check vooral op warme, vochtige gebieden zoals de oksels, liezen, knieholten, rond de taille en op de hoofdhuid hoeveel teken je hond precies heeft. Soms blijkt je hond er na grondige inspectie helaas meerdere te hebben, zo kun je ze allemaal verwijderen.
  4. Pak de teek vast: Gebruik de punt van het pincet of de speciale tekenverwijderaar om de teek zo dicht mogelijk bij de huid van je hond vast te pakken. Probeer de teek bij de kop vast te pakken. Zorg ervoor dat je de teek recht en stevig vasthoudt zonder te knijpen.
  5. Verwijder de teek: Trek de teek er recht uit.
  6. Controleer of de kop van de teek is verwijderd: Controleer na verwijdering van de teek of de kop volledig is verwijderd. Zijn er delen van de teek achtergebleven? Probeer deze dan voorzichtig te verwijderen met het pincet.
  7. Desinfecteer de beetplaats: Maak de beetplek schoon met bijvoorbeeld Betadine. Zorg ervoor dat dit niet in de oren, neus of mond van je hond terecht kan komen.
  8. Hou de beetplaats in de gaten: Raadpleeg je dierenarts als je symptomen opmerkt zoals roodheid, zwelling, pusafscheiding, of koorts.

Heeft de teek nog niet gebeten, maar zie je deze lopen over de vacht van je hond? Je kunt de teek makkelijk verwijderen door deze te vangen in een plakbandje. Druk het plakband dubbel met de teek ertussen. Zo kun je ook direct controleren of je hem echt gevangen hebt.

Zoals je in deze blog hebt kunnen lezen, zijn teken erg vervelend voor zowel mensen als honden. Ook kunnen ze ziektes bij zich dragen. Met een Anti-Tekenspray kun je deze vervelende parasieten weghouden van jouw hond en samen weer genieten van mooie wandelingen in de natuur!

laat een reactie achter