Cooper & Quint: hondenaccesoires met vergelijkbare kijk op duurzaamheid - Bobba Bars

Cooper & Quint: hondenaccesoires met vergelijkbare kijk op duurzaamheid

Door Aldwin Boer op Aug 03, 2023

Hoe langer Bobba Bars bestaat, hoe meer andere (h)ondernemers we ontmoeten. Ik vind het ontzettend leuk om (voor mij) nieuwe bedrijven te leren kennen en het verhaal achter deze bedrijven te horen. Met Judith – eigenaresse van Cooper & Quint merkte ik zoveel overeenkomsten in onze visie, dat ik middels deze blog Cooper & Quint graag wat extra in het zonnetje wil zetten!

halsband hond leer groen hangend aan boom

Het ontstaan van Cooper & Quint

Judith en zus Jacobien liepen eigenlijk tegen een soortgelijk probleem aan als wat ik merkte bij vachtverzorging – veel producten op de markt zijn gewoon nét (of helemaal) niet wat je wilt voor je hond of gaan ten koste van het milieu. Veel van ons willen zowel het beste voor onze hond als voor toekomstige generaties, dus waarom zijn er zo weinig producten op de markt die zowel oog hebben voor de hond als voor het milieu?
Cooper & Quint pakte de handschoen op en kwam met een lijn kwalitatieve hondenaccessiores die met de hand worden gemaakt in Weesp.

Zelf werd ik bij het zien en vasthouden van de halsbanden helemaal verliefd op deze mooie items, ik merkte kwalitatief echt een groot verschil met veel leren halsbanden die ik tot nu toe ben tegengekomen. Cooper & Quint heeft een nog veel uitgebreider assortiment, maar ik heb voor deze blog vooral de groene halsband waar ik zo verliefd op werd in mijn achterhoofd gehouden.

Duurzaam leer?

Artikelen van Cooper & Quint zijn 100% plasticvrij en bevatten geen giftige stoffen. Helaas is het gebruik van giftige stoffen binnen de leermakerij nog wel de norm. Cooper & Quint gebruikt daarentegen biologisch gelooid leer. Op de website van Cooper & Quint staat hier een heel interessant en uitgebreid artikel over, dit artikel kun je hier lezen.

Een groot voordeel van deze manier van plantaardig looien, is dat er geen giftige stoffen vrijkomen. De leerlooierijen waar Cooper & Quint mee werkt, werken met respect voor het milieu en zorgen ervoor dat de impact op het milieu laag blijft. Het is een ambachtelijke methode, die de natuur als inspiratie kent. Het leer dat volgens deze methode is gelooid, heeft een ambachtelijke uitstraling en dit maakt deze halsbanden echte eye-catchers. De kleuren worden intenser na gebruik, dus tijdens wandelingen wordt je product eigenlijk nóg mooier!

Is it all about the money?

Maar als plantaardig looien kan zorgen voor een prachtig eindproduct én beter is voor het milieu, waarom doet niet iedereen dit dan? Ongeveer 85% van de leerproductie gebruikt een looiproces op basis van chroom. Chroomlooien is goedkoper en er is minder materiaal voor nodig. Daarnaast is het een sneller proces. Dat het schadelijk is voor mens en milieu is helaas ondergeschikt aan deze kostprijsberekening.
Is het dan écht alleen maar slecht? Nee, dit verdient enige nuance. Voor chroomlooien is bijvoorbeeld minder water nodig, dan voor plantaardig looien. Chroom is zelfs een essentieel sporenelement en zit in voeding.

Echter, meerdere bronnen geven aan dat het schadelijke Chroom-6 ook in leer kan zitten dat behandeld is met deze methode. De Hoeveelheden in een halsband zullen niet direct tot gezondheidsrisico’s leiden, maar het maken en verwerken van deze producten gaat gepaard met risico’s.

Je kunt chroomgelooid leer herkennen aan de eigenschappen van het leer. Het leer wordt onder andere erg glad, het karakter van het leer gaat verloren.
Daarnaast kunnen mensen (honden ook? Navragen!) een chroomallergie hebben, dus reageren op het gebruik van dit materiaal wanneer dit in direct contact komt met de huid.

Waarom ben ik fan van Cooper & Quint?

Allereerst een kleine disclaimer – ik ben niet voor of tegen het gebruik van leer of andere dierlijke producten. Onze soapbars zijn vegan, maar dat wil niet zeggen dat ik een oordeel heb over het gebruik van dierlijke materialen.
Binnen mijn visie op duurzaamheid, vind ik het gebruik van restmateriaal iets heel moois hebben. Dieren worden (sommige soorten daargelaten, maar daar maakt Cooper & Quint gelukkig geen gebruik van want daar heb ik wel een duidelijke mening over haha!) niet geslacht voor enkel hun huid. Als een dier geslacht moet worden, hoe mooi is het dan dat we alles op kunnen gebruiken?

Goed, de disclaimer hebben we gehad, nu over naar de reden waarom ik fan ben van Cooper & Quint.
Net als Cooper & Quint, is Bobba Bars begonnen met de overtuiging dat het anders kan. Goede, kwalitatieve producten voor jouw hond hoeven niet ten koste te gaan van het milieu of andersom. Beiden hebben we duurzaamheid doorgevoerd in alle mogelijke facetten van onze bedrijven en kijken we nog iedere dag of we dingen anders en beter kunnen doen. Niet alleen de producten worden gemaakt met oog op hond, milieu en baas, maar ook kijken we beide naar de processen hier omheen.

Zowel Cooper & Quint als Bobba Bars gebruikt enkel materialen die een bijdrage leveren aan het totaal. De producten zijn straight forward en bevatten enkel materialen die nodig zijn zonder extra frutsels. Draagt een materiaal niet bij aan hond of milieu? Dan heeft het ook niks te zoeken in het eindproduct. Je kunt zien dat de producten natuurlijk zijn, ze hebben karakter.

Beide bedrijven zijn no- nonsense en als je met Judith praat, zie en hoor je de passie over haar merk. Ze staat 100% achter wat ze doet en dat vind ik superbelangrijk. Daarnaast heeft ze iets opgebouwd waar ze met recht heel erg trots op mag zijn, want de producten zien er gewoon simpelweg heel erg mooi en degelijk uit!

Wil je meer weten? Kijk dan zeker even op de website van Cooper & Quint. Hier kun je nog veel meer over dit mooie merk vinden. Direct naar de halsband die de inspiratie was voor deze blogpost? Je vind ‘m hier!

 

Laat een opmerking achter