De invloed van externe (weers)omstandigheden op de vacht van jouw hond

De invloed van externe (weers)omstandigheden op de vacht van jouw hond

Door Aldwin Boer op May 12, 2024

De vacht van onze honden beschermt ze tegen weeromstandigheden en externe invloeden, net als dat onze huid ons hiertegen beschermt. Er zijn verschillende factoren die de vacht van je hond kunnen beïnvloeden. In deze blog lees je hier meer over.

Zonlicht

Zonlicht kan zowel een positieve als een negatieve effect hebben op de vacht van je hond. Blootstelling aan zonlicht kan helpen bij de aanmaak van vitamine D en het doden van bacteriën op de huid. Net zoals dat verbranden of te lang in de zon blijven voor ons niet goed is, is dit voor onze honden ook het geval.

Dit kan leren tot verkleuring, uitdroging en beschadiging van de vacht. Vooral bij honden met een lichte vacht of dunne vacht kan zonnebrand een probleem zijn. In deze gevallen kun je speciale producten gebruiken die UV-bescherming bieden.

Is de vacht van jouw hond droog, beschadigd of dof? In deze gevallen kun je je hond wassen met hondenzeep of insprayen met een voedende vachtspray. Deze helpen de vacht weer te herstellen, waardoor jouw hond een stuk fijner in zijn of haar vel zit!

Door zonlicht kan de stoep of het asfalt snel opwarmen. Wandel je veel op de stoep of het asfalt? Dan kan het raadzaam zijn om de pootjes van jouw hond goed te verzorgen met een potenbalsem. De potenbalsem houdt de kussentjes van jouw hond zacht en soepel, waardoor deze niet gaan kloven. Dit kan namelijk extreem pijnlijk zijn voor jouw hond. Voorkomen is hierbij beter dan genezen, dus je kunt de potenbalsem ook preventief gebruiken. 

Vochtigheid

Vochtig weer kan leiden tot klitten, schimmelgroei en een doffe vacht bij honden. Vooral een combinatie van vochtigheid en warmte kan ervoor zorgen dat de vacht gaat “broeien”.  Honden die regelmatig in vochtige omgevingen verblijven, zoals na een regenbui of tijdens het zwemmen, lopen daarbij het risico op het ontwikkelen van huidproblemen zoals schimmelinfecties en hotspots.

Om de vacht van je hond te beschermen tegen vochtigheid, is het essentieel om je hond goed op te laten drogen (hierbij kan een badjas ontzettend helpen, mocht je een waterblazer hebben kun je je hond tot bijna droog uitblazen). Vervolgens kun je de vacht verzorgen met een vachtspray, waardoor de vacht weer mooi gevoed wordt.  Ook helpt de vachtspray om pijnlijke klitten te voorkomen.

Het spreekt wellicht voor zich, maar na het zwemmen kan het raadzaam zijn om je hond ook te wassen. Zeker als het onbekend is hoe schoon het water is. Besmet stilstaand water kan gevaarlijk zijn voor je hond, bijvoorbeeld door legionella, blauwalg of de ziekte van Weil. Het wassen van je hond kan het risico op ziekte beperken. 

Kou

Eerder werd vaak beweerd dat honden van nature goed tegen kou kunnen. Inmiddels is steeds breder bekend dat dit echt een misvatting is. Veel honden hebben geen dikke wintervacht (meer), omdat ze gewend zijn aan een leven binnenshuis. Ook honden die van origine uit warmere klimaten komen, kunnen last krijgen van koude temperaturen.

Het effect van kou op de hondenvacht hangt af van de vachtlengte, -dichtheid en het vachttype van jouw hond. Blootstelling aan extreme kou kan leiden tot uitdroging, en zelfs bevriezing van de huid.

Let bij kou extra goed op kleine honden, puppy’s, oude honden, honden met een zeer dunne vacht en lichte honden. Help je hond eventueel door een winterjas te dragen, aan alleen de vacht hebben deze honden vaak niet genoeg.

Bij koude temperaturen kan het verstandig zijn om de kussentjes van jouw hond soepel te houden met een potenbalsem. Dit zorgt ervoor dat deze niet gaan kloven. Dit is extreem pijnlijk voor je hond, dus het is raadzaam dit preventief al te gebruiken. 

Wind en Vuil

Winderig weer en viezigheid kunnen ervoor zorgen dat vuil zich ophoopt in de vacht van je hond. Dit kan  leiden tot klitten, irritatie, jeuk en ontstekingen. Vooral honden die graag buiten spelen en ravotten, lopen het risico op het krijgen van vuil en daardoor klitten in hun vacht.

Om de vacht van je hond te beschermen tegen wind en vuil, is het belangrijk om hen regelmatig te borstelen. Kies hierbij een frequentie die past bij het vachttype van je hond. Regelmatig borstelen helpt om vuil en klitten te verwijderen. Afhankelijk van het vachttype, is het aan te raden om je hond regelmatig te wassen. Voor krulvachten wordt aangeraden sowieso te wassen na het borstelen.

Ongemakken en Verlichting

Gelukkig zijn er verschillende verzorgingsproducten die kunnen helpen bij het verlichten van deze ongemakken en het herstellen van de gezondheid van de vacht.

Sowieso is het belangrijk om een vachtverzorgingsroutine te kiezen die past bij het vachttype van je hond. Daarnaast kun je hondenzeep, vachtspray en potenbalsem gebruiken om de vacht en pootjes van jouw hond te verzorgen.

Tijdens het borstelen, is het raadzaam om je hond te controleren op tekenen van irritatie of ontsteking. Als je hond last heeft van huidproblemen, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen voor professioneel advies. Hoe sneller je begint met de behandeling van deze problemen, hoe sneller ze vaak te verhelpen zijn.

Kortom, het is cruciaal om de vacht van je hond te beschermen en te verzorgen tegen de invloeden van externe factoren zoals zonlicht, vochtigheid, wind en vuil. Met behulp van de juiste verzorgingsproducten en een goede routine voor vachtverzorging kun je ervoor zorgen dat jouw hond gezond, gelukkig en comfortabel blijft, ongeacht de weersomstandigheden.

Laat een opmerking achter