Wanneer de temperaturen beginnen te stijgen en de dagen langer worden, betekent dit helaas ook dat het vlooienseizoen in volle gang is. In deze blog lees je meer over vlooien: wat zijn vlooien, wanneer zijn ze het actiefst, hoe houdt je vlooien weg van je hond, hoe je vachtverzorging in kunt zetten in de preventie van vlooien en wat doe je als je hond helaas toch last heeft van vlooien?
Wat zijn vlooien?
Vlooien zijn kleine parasieten die zich voeden met het bloed van dieren. De warme maanden zijn hun favoriete tijd van het jaar. Vlooien zijn ongeveer 1-3 milimeter lang. Ze kunnen indrukwekkende sprongen maken met hun krachtige achterpoten. Zo springen ze van gastheer naar gastheer. Vlooien planten zich razendsnel voort, waardoor een kleine besmetting snel een serieus probeem wordt.
Omdat vlooien overspringen van gastheer, kan jouw hond vlooien oplopen op een plek waar veel honden bij elkaar zijn. Zo is de kans op vlooien oplopen helaas hoger in een drukbezocht hondengebied bijvoorbeeld relatief hoog. Ook zijn omgevingen met een hoge luchtvochtigheid en warmere temperaturen zoals bosrijke gebieden en grasvelden ideaal voor de ontwikkeling en overleving van vlooien. Vlooien kunnen ook worden overgedragen door andere dieren, zoals katten, konijnen of wilde dieren.
Vlooienbeten kunnen niet alleen jeuk en irritatie veroorzaken, maar ook ziektes overdragen.
Levensloop van de vlo
Een volwassen vlo kan dagelijks 20-50 eieren leggen. De meeste van deze eitjes vallen van de gastheer af en komen in de omgeving terecht, zoals in tapijt, het bed en spleten in de vloer. Wanneer de omstandigheden juist zijn (warm en vochtig), kunnen de vlooieneieren binnen twee dagen uitkomen.
Vlooienlarven voeden zich met met organisch material en vlooienpoep. Na één tot twee weken verpoppen ze zich tot cocons.
Het lastige van vlooien in huis, is dat de cocons na een week, maar ook nog na maanden uit kunnen komen. Dit maakt het verdelgen erg lastig en preventie of snel ingrijpen noodzakelijk.
Het seizoen van de vlo: wanneer zijn vlooien actief?
Vlooien zijn het meest actief in de lente en zomer, van ongeveer april tot oktober. Wanneer de temperaturen warmer worden, gepaard met een hoge luchtvochtigheid zijn de ideale omstandigheden voor vlooien aanwezig. Hoewel vlooien het hele jaar door een probleem kunnen zijn, zijn dit belangrijke maanden om je hond extra te controleren op vlooien.
Preventie: houd vlooien weg bij je hond
Voorkomen is beter dan genezen! Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat je hond vlooien krijgt:
- Regelmatige controle: blijf je hond controleren op vlooien. Je kunt eventueel kiezen voor preventieve middelen. Dit kan op natuurlijke wijze (lees hiervoor ook de volgende alinea) of op chemische wijze. Kijk hierbij vooral wat goed bij jou en jouw leefstijl pas.
- Huis en tuin schoonhouden: hierboven heb je gelezen dat vlooien maandenlang kunnen wachten op de juiste weersomstandigheden. Vlooien kunnen dus ongemerkt langere tijd aanwezig zijn in je huis. Zorg ervoor dat je regelmatig stofzuigt, vooral op plaatsen waar je huisdier vaak ligt. Was de textiel regelmatig, liefste op hogere temperatuur om eventueel aanezige vlooieneitjes en larven te doden.
- Regelmatig baden en borstelen: geef je hond regelmatig een bad met een hondenzeep. Borstel je hond regelmatig en check tijdens het borstelen ook op eventueel aanwezige vlooien, vlooienpoep of eitjes. Let daarbij vooral op de buik, nek en staartbasis, aangezien dit favoriete plekken zijn van vlooien.
- Omgevingsbehandeling: Check de favoriete ligplekken van je hond regelmatig op vlooien. Verschoon deze regelmatig. Let ook bijvoorbeeld op stoffen speeltjes of knuffels.
Vlooienpreventie op natuurlijke wijze
Er zijn verschillende ingrediënten die bekend staan om vlooienwerende eigenschappen. Essentiële oliën zoals lavendel, eucalyptus, citroengras staan bekend om op natuurlijke wijze insecten en vlooien te weren. Ook neemolie kan helpen om vlooien op afstand te houden. Uiteraard kunnen de producten uit ons assortiment je ook helpen. Je kunt bijvoorbeeld onze Bobba Bar Lavender combineren met regelmatig gebruik van de Outdoor Adventure spray. Deze combinatie is zeer geschikt om vlooien op afstand te houden.
Wel een hele belangrijke disclaimer: natuurlijke producten kunnen zeker bijdragen aan de afweer tegen vlooien. Mocht jouw hond onverhoopt toch vlooien hebben opgelopen, is het heel belangrijk om dit zo snel mogelijk te bestrijden. Helaas ontkom je dan niet aan het gebruik van agressievere methoden.
Vachtverzorging als vlooienpreventie
Regelmatige vachtverzorging kan een wereld van verschil maken in vlooienpreventie. Door je hond frequent te borstelen (kijk hierbij ook wat het vachttype van jouw hond nodig heeft, je hoeft niet vaker te borstelen dan noodzakelijk) verwijder je niet alleen losse haren en vuil, maar ook eventuele vlooien en vlooieneitjes. Een goede vachtverzorgingsroutine maakt het makkelijker om vlooien sneller op te sporen en te bestrijden. Controleer de uitgeborstelde vacht ook goed op rondspringende vlooien of de aanwezigheid van vlooieneitjes. Een goed uitgeborstelde (en klitvrije) vacht kun je gemakkelijk nalopen met een vlooienkam, zodat je zeker weet dat jouw hond vlo-vrij is.
Door na het borstelen je hond te wassen, spoel je gemakkelijk eventueel nog aanwezige vlooieneitjes uit de vacht.
Naast deze directe voordelen, stimuleert correcte vachtverzorging de bloedcirculatie en houdt het de hondenvacht en hondenhuid gezond. Dit maakt jouw hond minder aantrekkelijk voor parasieten.
Wat moet je doen als je hond vlooien heeft?
Ondanks alles dat je hebt gedaan om vlooien te voorkomen kan het toch gebeuren dat je hond helaas vlooien krijgt. Hieronder een stappenplan voor wanneer je vlooien bij je hond ontdekt:
- Controleren: Controleer je hond grondig op vlooien. Kijk naar kleine zwarte stipjes (vlooienpoep) en bewegende insecten. Gebruik hiervoor ook een vlooienkam, zodat je goed tussen de haren kunt controleren. Als je vlooien ontdekt, behandel je hond dan onmiddellijk met een vlooienmiddel.
- Huis grondig reinigen: Stofzuigen, wassen, stofzuigen wassen.. Reinig je hele huis grondig, inclusief meubels, tapijten, en vloerkleden. Gooi de stofzuigerzak of leeg de stofcontainer meteen buiten om te voorkomen dat vlooien ontsnappen. Was al het textiel, zowel het beddengoed van je hond als van jezelf. Was ook pluche speelgoed, stoffen halsbanden, de badjas en/of regenjas van je hond, stoffen riemen, knuffels, etc.
- Milieu behandelen: Heb je je hele huis schoongemaakt? Blijf dan ook de komende tijd regelmatig stofzuigen. Besteed ook voldoende aandacht aan de kieren in je vloer en maak plinten regelmatig schoon. Heb je veel textiel in huis? Overweeg ook een stoomreiniger in te zetten.
- Volg de behandeling op: Vlooienbehandelingen moeten regelmatig worden herhaald om een terugkerende plaag te voorkomen. Twijfel je over de middelen? Neem dan contact op met je dierenarts.
Veel informatie, maar hopelijk helpt deze blog je om meer te leren over het voorkomen en bestrijden van vlooien. Onze Outdoor Spray kan je helpen in het voorkomen van vlooien, deze shop je hier.