Hoe maak je zelf vloeibare hondenshampoo?

Hoe maak je zelf vloeibare hondenshampoo?

Door Aldwin Boer op Feb 19, 2024

Hondenshampoo in vaste vorm toch niet helemaal je ding? Met deze tips maak je een vloeibare hondenshampoo met alle voordelen van hondenzeep!

Benodigdheden

Om zelf een vloeibare hondenshampoo te maken, heb je slechts een aantal ingrediënten nodig. Wellicht heb je deze grotendeels ook al in huis, anders kun je deze op verschillende plekken aanschaffen.

Je hebt nodig:

  • Een hondenzeep in een geur naar keuze
  • Een mes
  • Een snijplank
  • Een weegschaal
  • Water
  • Een mengfles (je kunt hier ook een lege shampoofles voor gebruiken)

Verhouding

We gaan de hondenzeep in een verhouding van 1:10 oplossen, wat inhoudt dat je 10x zoveel water toevoegt als hondenzeep. Hondenzeep bevat geen conserveringsmiddelen, waardoor het wel verstandig is om deze zo snel mogelijk te gebruiken. Liever maak je dus iedere keer opnieuw vloeibare shampoo en niet in één keer een volledige fles.

Voor dit recept gebruik je 10 gram hondenzeep en 100 gram (let op! Om zo nauwkeurig mogelijk te werken, raden we je aan om dit af te wegen) water.

Stappenplan

Hieronder een stappenplan om de hondenshampoo te maken:

1. Weeg het water en de hondenzeep af. Je kunt de hondenzeep heel gemakkelijk snijden tot je 10 gram zeep hebt. Je kunt het water direct toevoegen aan de mengfles (of shampoofles), of bijvoorbeeld een maatbeker gebruiken. Wanneer je direct in de fles werkt, check dan of de opening groot genoeg is om de zeep toe te kunnen voegen.

2. Voeg de hondenzeep toe aan het water.

3. Schud de fles of roer goed en laat dit vervolgens 1 tot 2 uur staan. Tip: je kunt de hondenshampoo ook de avond voordat je je hond wilt wassen al maken. 

4. Zie je geen stukjes zeep meer? Dan is de hondenshampoo klaar voor gebruik.

 

Je kunt de hondenshampoo precies hetzelfde gebruiken als andere hondenshampoo. Zorg ervoor dat de hond goed nat is, dit maakt het verdelen over de vacht makkelijker.

Let op: de hondenshampoo is heel vloeibaar, dus let op met verdelen tijdens het wassen. Heb je een grote of hele vieze hond? Dan heb je misschien meer shampoo nodig per wasbeurt. Je kunt de verhouding 1:10 aanhouden en naar eigen wens meer shampoo maken.

Het gebruik van een vaste hondenshampoo is naar verhouding altijd duurzamer in gebruik, je hebt immers veel minder product nodig. Het voordeel van deze hondenshampoo is wel dat je alle voordelen van een hondenzeep kunt combineren met een vloeibare hondenshampoo.

Veel succes!

Laat een opmerking achter