Hondenshampoo op basis van natuurlijke ingrediënten - Bobba Bars

Hondenshampoo op basis van natuurlijke ingrediënten

Door Aldwin Boer op Oct 09, 2023

Een hondenshampoo op basis van natuurlijke ingrediënten: kan dit wel? Aan veel shampoos die je in de schappen of online tegenkomt zijn extra additieven toegevoegd. In deze blog leg ik je uit wat de ingrediënten zijn van onze soapbars en waarom deze worden toegevoegd.

Olijfolie

Bij hondenshampoo denk je misschien niet meteen aan olijfolie als ingrediënt. Echter, de basis van ons recept is olijfolie en kokosolie, welke wij verzepen tot hondenzeep.

De olie die het meest vertegenwoordigd is in onze soapbars, is olijfolie. Olijfolie zorgt ervoor dat onze soapbars zeer mild worden. Dit maakt onze soapbars zeer geschikt voor honden met een gevoelige huid. Olijfolie zorgt ervoor dat het sop van onze soapbars makkelijk door de vacht te verdelen is, wat niet altijd het geval is bij hondenshampoo.

Ten slotte zorgt olijfolie ervoor dat onze hondenzeep tot het laatste gebruik nog goed sopt. Dit is ideaal voor hondenzeep, aangezien je de soapbar waarschijnlijk niet wekelijks gaat gebruiken.  

Kokosolie

Als je hondenshampoo met elkaar gaat vergelijken, zul je zien dat hondenshampoo met natuurlijke ingrediënten vaak kokosolie bevat. Dit komt door de reinigende werking van kokosolie in hondenshampoo of hondenzeep. Kokosolie houdt de hondenzeep stabiel, waardoor deze langer houdbaar is dan bij het gebruik van “zachtere” olie.

Kokosolie kan op de mensenhuid soms een wat “trekkerig” gevoel geven, wanneer deze in hoge hoeveelheden wordt gebruikt. Dit komt door de hoge reinigende werking. Echter, in de juiste verhouding is het een ideaal ingrediënt voor hondenshampoo. We zijn daarom erg trots op onze receptuur, waarin we de verzorgende werking van olijfolie en de reinigende werking van kokosolie optimaal hebben gecombineerd voor de hondenvacht en -huid.

Kokosolie geeft grotere bubbels dan olijfolie en dit maakt het ideaal om lekker mee te soppen.

Verzepen

Natuurlijk kunnen bovenstaande oliën niet in hun huidige vorm gebruikt worden in een solid honden shampoobar. Daarom vindt er een verzepingsproces plaats. Dit is een chemisch proces, waarbij de olie moleculen worden omgezet in zeepmoleculen.

Essentiële olie of geurolie

Aan onze soapbars voegen we een essentiële olie of geurolie toe. Dit is voor het verzepingsproces niet persé een vereiste, maar zelf vinden we het een prettig idee dat de hondenzeep ook lekker ruikt. We houden hiermee rekening met de hondenneus, honden ervaren geuren heel anders als mensen. Ook zijn er bepaalde geuren die honden als erg storend ervaren. Deze gebruiken wij niet in onze hondenzeep. Wellicht merk je bij het gebruik van onze soapbars dat deze minder sterke geur bevatten dan de meeste shampoos die je in de dierenspeciaalzaken vindt.

We gebruiken dus essentiële oliën, geurolie of een combinatie hiervan. Hieronder leggen we de grote voordelen van beide opties uit.

Essentiële olie

Het grote voordeel van essentiële olie is dat we op deze manier nog een extra werking kunnen toevoegen aan de hondenzeep. Zo is bijvoorbeeld algemeen bekend dat rozemarijnolie een positieve bijdrage kan leveren aan de vachtgroei. Vlooien en teken zijn niet zo gek op de geur van rozemarijn en lavendel, dus ook deze essentiële oliën kunnen bijdragen aan de bescherming van je hond tegen nare beestjes.

Een aandachtspunt van essentiële olie is de dosering – deze moet veilig zijn in voldoende dragerolie. Ook is niet iedere essentiële olie geschikt voor honden, hier houden wij uiteraard rekening mee. Verder kunnen deze niet zomaar worden gemixt, wanneer we een blend willen toepassen doen we hier voldoende research op en zorgen we uiteraard voor een veilige toepassing.

Essentiële oliën worden door hun bijkomende voordelen ook toegepast in aromatherapie.

Geurolie

Zoals gezegd, is niet iedere essentiële olie geschikt voor honden. Daarnaast zijn niet alle geuren beschikbaar als essentiële olie. Ook zijn niet alle essentiële oliën geschikt om zeep mee te maken. Wanneer we een geur willen gebruiken die óf niet beschikbaar is in essentiële oliën óf niet veilig is voor gebruik bij honden, kunnen we kiezen voor een geurolie.

Een geurolie is alleen een geur en heeft verder geen bijkomende voordelen.

Kleuren

Hondenshampoo mag er ook leuk uitzien toch? Daarom geven we onze Limited Editions ook graag een uniek design. Dit doen we vaak met het gebruik van kleur.

Hiervoor gebruiken we het liefste natuurlijke kleurmiddelen, zoals bijvoorbeeld geraspte sinaasappelschil, verschillende kleuren klei, maar ook kurkuma, paprikapoeder of indigopoeder kunnen als kleurstof gebruikt worden.
Het voordeel van natuurlijke kleurstoffen, is dat deze ook additionele voordelen kunnen hebben.

Zo is bijvoorbeeld klei heel erg goed voor de huid, maar ook geraspte sinaasappelschil heeft bijkomende huidvoordelen. De verhouding is erg belangrijk voor veilig gebruik, waarbij ook rekening moet worden gehouden met bijvoorbeeld residu op de huid en in de vacht. Indigopoeder maakt de zeep bijvoorbeeld blauw, maar je wilt niet dat je witte hond een blauwe vacht krijgt!

Kleuren die niet beschikbaar zijn in natuurlijke vorm, kun je toevoegen door het gebruik van mica poeder. Mica poeder vangt licht en daardoor glanst het van nature. Het wordt gemaakt van natuurlijke mineralen. Als je erop gaat letten, zul je zien dat je Mica ook tegenkomt in menselijke verzorgingsproducten, het zit bijvoorbeeld ook in lippenstift en oogschaduw.

Misschien merk je het al, maar ik vind dit hele leuke onderwerpen om over te schrijven. Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Stel ze zeker, misschien kan ik je verder helpen!

Mocht je na het lezen van deze blog enthousiast zijn geworden over de ingrediënten van onze natuurlijke hondenzeep, dan kun je al onze producten vinden in de Bobba Bars webshop.

Laat een opmerking achter