Hondenzeep of hondenshampoo? - Bobba Bars

Hondenzeep of hondenshampoo?

Door Aldwin Boer op Feb 14, 2023

Het is een echte trend: het gebruiken van zeep om je huisdier mee te wassen. Zowel paarden als honden worden steeds vaker gewassen met een natuurlijke zeep, waarbij verschillende merken aangeven dat de soapbars goed zijn voor de vacht en de huid van jouw viervoeter. Maar wat is nu het verschil tussen natuurlijke zeep & shampoo?

Allereerst, we kiezen hier heel bewust de woorden natuurlijke zeep en niet het woord zeep. Wat is het verschil hiertussen?
Natuurlijke zeep bestaat voor 100% uit natuurlijke oliën: er zijn dus geen chemische additieven aan toegevoegd. Oliën uit planten, boters en wassen (bijvoorbeeld bijenwas) worden verzeept, er worden dus bijvoorbeeld ook geen conserveringsmiddelen aan toegevoegd. Tevens worden er over het algemeen geen chemicaliën toegevoegd die zorgen voor extra schuim en horen (onnatuurlijke - komen we later op terug) kleurstoffen ook niet thuis in natuurlijke zeep. Zeepmakers kiezen bij het maken van natuurlijke zeep hun ingrediënten op basis van de eigenschappen hiervan. 

Een bijproduct van het verzepingsproces is glycerine. Glycerine voegt reinigende eigenschappen toe en verbetert de hydratatie van de huid. Tevens helpt het om het haar gezond te houden. 

Bij fabriekszeep worden chemische toevoegingen gedaan, om de soapbar bijvoorbeeld beter te laten schuimen of om deze onbeperkt te kunnen bewaren. Tevens wordt bij fabriekszeep de glycerine meestal uit de zeep gehaald, zodat deze kan worden toegevoegd aan bijvoorbeeld bodylotion of een creme. Huh? Ja, dit gebeurt echt!

Veel natuurlijke zepen zijn in de vorm van een zeepblok te koop. Bijkomend voordeel: er wordt minder of geen plastic gebruikt voor de verpakking. Een blok zeep gaat over het algemeen langer mee dan vloeibare zeep, ook omdat je van vloeibare zeep al snel meer gebruikt (of morst) dan noodzakelijk is. Een fabriekszeep kun je zowel in een vaste als vloeibare vorm kopen.

Goed, het verschil tussen natuurlijke zeep en niet-natuurlijke zeep is dat er bij natuurlijke zeep dus gebruik wordt gemaakt van pure en natuurlijke ingrediënten. 
Wat is dan het verschil tussen zeep en shampoo?

Shampoo bevat voor een groot deel chemisch geproduceerde ingrediënten. De geuren zijn over het algemeen van synthetische oorsprong en helaas zijn een groot deel van de hondenshampoos nog steeds verpakt in een plastic fles. Shampoo bevat onder andere reinigingsmiddelen, conserveringsmiddelen, middelen voor de doorkambaarheid van haar, maar bijvoorbeeld ook bindmiddelen en soms ook parfum. Sommige baasjes hebben naast een shampoo nog een conditioner nodig om de vacht van hun hond te verzorgen, terwijl natuurlijke zeep door het combineren van bepaalde oliën niet alleen een reinigende maar ook verzorgende werking kunt creëren. Daarmee is het eigenlijk een shampoo en conditioner in één (voor de meeste vachttypes, soms kan een conditioner een aangename toevoeging zijn). 

Honden met een gevoelige huid kunnen voordelen ondervinden van het wassen met een hondenzeep. Sommige honden krijgen minder jeuk dan na een wasbeurt met shampoo. Bijkomend voordeel: het haar wordt gezonder en daarmee kan het zijn dat het minder snel uitvalt of afbreekt.

Als er glycerine in shampoo zit, is dit in het proces toegevoegd. Natuurlijke zeep bevat van zichzelf al glycerine. 

De termen soap- en shampoobars worden door sommige merken en bedrijven door elkaar gebruikt. Over het algemeen spreken we van een soapbar als deze is gemaakt door het verzepen van oliën, boters en wassen. De term shampoobar is dan dus eigenlijk niet correct, maar wordt soms gebruikt omdat deze herkenbaar is voor (potentiële) klanten.

Dan nog even over de kleurstoffen en geurolies. Natuurlijke zeep kun je ook op een natuurlijke manier kleuren. Dit kan door gebruik te maken van bijvoorbeeld verschillende soorten klei, spirulina, kurkuma of andere natuurlijke bronnen. Vaak hebben deze extra skin & hair-loving eigenschappen, win-win dus! 

Bobba Bars kiest in het basisassortiment voor essentiële olie en gebruikt geen parfum op alcoholbasis. 

Hoe kies je voor een goede, natuurlijke zeep? 
Allereerst: de regels omtrent cosmetica zijn voor dieren helaas een stuk minder streng dan voor mensen. Kijk daarom goed naar het gebruik van ingrediënten. Onderzoek (indien mogelijk) ook hoe een merk zijn kwaliteit waarborgt. Soms kun je online bijvoorbeeld al vinden of een merk gebruik maakt van biologische ingrediënten, of kun je positieve recensies raadplegen. Bij Bobba Bars houden wij ons productieproces goed in de gaten. We waarborgen de kwaliteit, zodat alle soapbars die de deur uit gaan gecheckt zijn & voldoen aan onze kwaliteitseisen. Tevens waarborgen wij ten alle tijden de droogtijd, waardoor alleen volledig uitgeharde soapbars worden verstuurd.

Tevens geldt: kies bij voorkeur voor een soapbar waarvan je de ingrediëntenlijst kunt begrijpen. Bij Bobba Bars kiezen we ingrediënten die op onze wikkel passen: een kort & bondige lijst. Begrijpbare taal en geen (onnodige) additieven. Zo weet jij precies wat je gebruikt voor jouw huisdier en maak je een bewuste keuze voor natuurlijke en pure ingrediënten van hoge kwaliteit.

Let op bedrijven of merken die claims maken over de werking van hun soapbars. Bepaalde essentiële oliën kunnen bijvoorbeeld helpen bij het afweren van teken of vlooien, ondersteuning bieden bij jeuk of antibacterieel zijn, maar er is nooit een garantie dat dit bij jouw hond ook het geval is. Maak daarom een bewuste keuze voor een merk of bedrijf en wees kritisch op het onderzoek naar bepaalde claims. 

Of je nu wast met natuurlijke zeep, zeep of shampoo, voor alle producten geldt uiteraard: was met mate. Het is echt niet nodig om jouw viervoeter wekelijks een lekkere wasbeurt te geven, maar het kan over het algemeen ook geen kwaad om jouw huisdier af en toe te wassen. Kijk hierbij goed naar de vachtsoort van jouw hond en wat deze nodig heeft.

Laat een opmerking achter