Je hond teek vrij houden in de winter

Je hond teek vrij houden in de winter

door Aldwin Boer op dec. 15 2024

Kan je hond teken oplopen in de winter? Veel hondenbaasjes willen voorkomen dat hun hond een teek krijgt. Logisch, want teken kunnen honden ziek maken. Zeker in het voorjaar en de zomer wil je voorkomen dat je hond een teek mee naar huis neemt.

Kan je hond in de winter ook een teek oplopen? Vormen teken dan net zoveel risico? In deze blog lees je meer informatie over hoe je je hond teek vrij de winter door laat komen.

Wanneer is het tekenseizoen?

Het tekenseizoen loopt van de lente tot de herfst, met een piek in de late lente en vroege zomer. Teken zijn het meest actief bij temperaturen tussen 7 en 25 graden Celsius, de kans dat je hond gebeten wordt door een teek is dan het hoogste. Veel mensen denken dat teken in de winter verdwijnen, maar dat klopt niet. Teken kunnen tijdens zachte winters en op beschutte plekken nog steeds actief zijn. Je hond kan in de winter dus ook gebeten worden door een teek. Het is daarom belangrijk om het hele jaar alert te blijven en goed te blijven controleren of je hond een teek heeft.

Kan je hond een teek krijgen in de winter?

Ja, je hond kan in de winter een teek oplopen. Teken zijn minder actief zijn bij temperaturen onder de 7 graden, maar in warme hoeken van de tuin, bosrijke gebieden, of zelfs in huis kunnen ze overleven. Vooral zachte winters zorgen ervoor dat teken actief blijven. Een wandeling door het bos of het struikgewas kan ervoor zorgen dat je hond een teek oploopt. Controleer je hond daarom altijd na een outdoor avontuur, ook in de koudere maanden.

Wat te doen als je hond een teek heeft?

Als je hond een teek heeft, is het belangrijk om deze te verwijderen. Dit doe je op de volgende manier:

  1. Gebruik een tekentang: Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid van je hond en trek deze voorzichtig maar stevig recht naar boven.
  2. Controleer op restjes: Zorg ervoor dat je de teek verwijdert, inclusief de kop. Zorg ervoor dat er geen restjes teek op de huid achterblijven.
  3. Desinfecteer de beetplek: Maak de huid van je hond schoon.
  4. Let op symptomen: Houd je hond in de gaten op symptomen zoals lusteloosheid, koorts of kreupelheid. Deze kunnen wijzen op ziektes zoals de ziekte van Lyme. Twijfel je over symtomen? Neem dan altijd contact op met je dierenarts.

Het verwijderen van een teek op je hond is heel belangrijk, maar voorkomen dat je hond een teek oploopt is nog beter.

Hoe kun je voorkomen dat een hond een teek oploopt?

Het voorkomen van teken bij honden begint met goede voorbereiding. Hier zijn enkele tips:

  1. Blijf alert, ook in de winter: Ga je bijvoorbeeld wandelen in een bosrijke omgeving? Zorg dan dat je een teekwerend middel voor honden gebruikt.
  2. Gebruik preventieve middelen: Onze Bobba Bars Outdoor Adventure spray kan helpen om op natuurlijke wijze je hond te beschermen tegen teken. Deze spray is samengesteld met ingrediënten die teken op afstand houden zonder schadelijke chemicaliën. Hierdoor is deze spray veilig is voor honden en hun omgeving.
  3. Vachtverzorging: Houd de vacht van je hond goed in de gaten. Klitten en vuilophopingen in de vacht, zijn ideale verstopplekken voor teken. Daarnaast kun je met een goede verzorgingsroutine vaak teken van je hond verwijderen voordat ze zich vastbijten. Het gebruik van een natuurlijk afstotende spray zoals onze Bobba Bars Outdoor Adventure spray kan extra bescherming bieden.
  4. Maak de omgeving minder aantrekkelijk: Verwijder hoog gras en losse bladeren zoveel mogelijk uit je tuin. Zo blijft je eigen tuin zoveel mogelijk vrij van teken, waardoor je hond teek thuis niet oploopt.

Hoewel het tekenseizoen officieel dus in de lente begint, is het belangrijk om je het hele jaar door bewust te zijn van het risico van teken bij honden. Door proactief te zijn en producten zoals de Outdoor Adventure Spray van Bobba Bars te gebruiken, kun je je hond optimaal beschermen. Zo kun je met een gerust hart genieten van jullie Outdoor Adventures, het hele jaar door.

laat een reactie achter