Klitten in de hondenvacht kunnen een groot probleem zijn. Niet alleen voor het uiterlijk van je hond, maar ook voor het comfort en de gezondheid. Wist je dat honden zich ook anders kunnen gaan gedragen als er veel klitten in de vacht zitten?
In deze blog lees je meer over klitten, wat je kunt doen om klitten te voorkomen en hoe je ze kunt verwijderen.
Wat zijn klitten?
Klitten in de hondenvacht zijn haren die verstrengeld raken en vast komen te zitten. Deze klitten kunnen variëren in grootte en dikheid, van kleine, losse knopen tot grote, strakke klitten die de huid strak trekken.
Klitten worden meestal gevormd wanneer losse haren niet regelmatig worden verwijderd en zich vermengen met vuil, stof en ander vuil in de vacht.
Factoren zoals het vachttype van de hond, activiteitenniveau en verzorgingsroutine spelen allemaal een rol bij het ontstaan van klitten. Klitten kunnen de vacht beschadigen en zorgen voor huidirritatie.
Klitten kunnen veel invloed hebben op het humeur en algemeen welzijn. Voor veel honden kan het ervaren van klitten pijnlijk en ongemakkelijk zijn, vooral als de klitten aan de huid trekken. Dit ongemakkelijke gevoel kan leiden tot irritatie en stress bij de hond.
Bovendien kan het hebben van klitten de beweging van de hond belemmeren, waardoor ze zich beperkt voelen in hun beweging. Als gevolg hiervan kan een hond die last heeft van klitten lusteloos worden, minder sociaal zijn en zelfs geïrriteerd reageren op aanrakingen of borstelbeurten.
Het is daarom van essentieel belang om klitten te voorkomen en klitten zo snel mogelijk uit de hondenvacht te verwijderen.
Wanneer klitten te lang in de vacht blijven zitten, kunnen deze op den duur groter worden of zelfs vervilten. Helaas is er dan vaak geen andere mogelijkheid dan de hond (deels) kaal te scheren.
Hoe ontstaan klitten in de hondenvacht?
Klitten kunnen op verschillende manieren ontstaan. Vaak worden klitten veroorzaakt doordat de vachtverzorgingsroutine niet past bij het vachttype van je hond. Dit kan komen door te weinig borstelen, maar ook door borstelen met een verkeerde borstel. Andere redenen voor klitten kunnen zijn:
Vuil en vuilophoping: Wanneer je hond door modderige of stoffige omgevingen loopt, kunnen vuil en vuil zich ophopen in de vacht. In combinatie met bijvoorbeeld losse haren, kunnen hierdoor klitten ontstaan.
Invloeden van buitenaf: Door veel wandelen door bijvoorbeeld bosjes en gras, kan de vacht van je hond in de klit raken. Ook bijvoorbeeld van die stekelbolletjes, grasaren of kleefkruid kunnen snel zorgen voor flinke klitten.
Activiteiten: Honden die veel bewegen en actief zijn, zoals rennen en spelen, hebben meer kans op klitten. Hun vacht raakt sneller door de war.
Ondervacht: Sommige hondenrassen hebben een dichte ondervacht die gemakkelijk klitten kan vormen. Het is belangrijk deze goed te verzorgen, om onnodige klitten te voorkomen.
Weersomstandigheden: Bij regenachtig of vochtig weer kan de vacht van je hond sneller klitten vormen.
Honden met een lange vacht of krullende vacht hebben sneller last van klitten dan honden met een korte vacht.
Hoe kun je klitten voorkomen?
Het voorkomen van klitten begint bij goede vachtverzorging. Zorg ervoor dat de producten die je gebruikt, passen bij het vachttype van je hond. Hier zijn enkele tips om klitten te voorkomen:
Checken na een wandeling: Heb je een wandeling gemaakt door een gebied met hoge begroeiing, of waarvan je weet dat er kleefkruid groeit? Check dan na het wandelen of er geen plantresten in de vacht van je hond zijn achtergebleven. Deze kunnen vervelende klitten veroorzaken.
Is je hond natgeregend tijdens de wandeling? Blaas de vacht van je hond bij voorkeur droog met een waterblazer.
Borstelen: Het verschilt per vachttype hoe vaak je hond geborsteld moet worden. Kijk goed naar wat jouw hond nodig heeft en pas de frequentie hierop aan. Gebruik een borstel die geschikt is voor de vacht van je hond om losse haren en klitten te verwijderen.
Tip: gebruik een anti-klit spray (zoals bijvoorbeeld onze 3-in-1 vachtspray) en spray je hond in voor je begint met borstelen.
Badderen: Geef je hond regelmatig een bad met een geschikte hondenzeep om vuil en vuilophoping te verwijderen. Was je hond bij voorkeur na het borstelen, zodat het losgekomen vuil en haar ook direct wordt verwijderd uit de vacht.
Spoel hondenzeep goed uit, zodat er geen restproduct achterblijft in de vacht.
Door het wassen met hondenzeep, blijft de vacht zachter en beter verzorgd dan met de meeste hondenshampoos. Bijkomend voordeel is dat een zachte en verzorgde hondenvacht minder makkelijk zal klitten.
Heeft je hond een lange vacht? Gebruik dan na het wassen bij voorkeur een hondenbadjas en blaas de vacht (bijna) droog met een waterblazer.
Trimmen: Bij honden met langere vachten en krullende vachten kan regelmatig trimmen helpen om klitten te voorkomen.
Dieet en hydratatie: Een gezond dieet en voldoende hydratatie kunnen bijdragen aan een gezonde vacht. Een gezonde vacht klit over het algemeen minder snel.
Bescherming tegen weersomstandigheden: Gebruik een hondenjas of regenjas tijdens slecht weer om te voorkomen dat de vacht van je hond doorweekt raakt en klitten vormt.
Hoe verwijder je klitten uit de hondenvacht?
Is de vacht van jouw hond helaas toch gaan klitten? Geen stress, met deze aanpak kun je deze alsnog uit de vacht van je hond verwijderen.
Een effectieve manier om klitten te verwijderen is het gebruik van een anti-klitspray. Je kunt hiervoor ook onze 3-in-1 vachtspray gebruiken, deze werkt ook als anti-klit. Voordat je begint met borstelen, kun je de klitten inspuiten met de spray om ze zachter te maken. Dit maakt het makkelijker om ze uit de vacht te verwijderen.
Laat de spray enkele minuten inwerken. Probeer de klitten eerst met je handen te ontwarren, voordat je begint te borstelen. Merk je dat dit makkelijk gaat? Dan kun je ervoor kiezen om te beginnen met borstelen. Merk je dat er geen beweging in zit? Dan is de kans groot dat je de klit helaas uit de vacht zult moeten knippen.
Kun je de klitten gemakkelijk verwijderen? Begin dan aan de uiteinden van het haar en werk langzaam naar de wortel toe. De anti-klitspray helpt niet alleen om klitten te ontwarren, maar het kan ook de vacht verzachten en hydrateren, waardoor toekomstige klitten worden voorkomen. Vergeet niet om geduldig en voorzichtig te zijn. Het kan zijn dat het ontwarren van de klitten niet prettig voelt voor je hond. Je kunt er ook voor kiezen om dit op te delen in meerdere sessies, als je merkt dat het te lang duurt voor jouw hond. Ook kun je je hond eventueel afleiden met bijvoorbeeld een likmat.
Wat gebeurt er als klitten niet verwijderd worden?
Als klitten niet worden verwijderd uit de vacht van een hond, kan dit nadelig zijn voor de huid en vacht, maar ook voor het gedrag van je hond.
Qua gedrag kan het hebben van klitten leiden tot irritatie en ongemak bij je hond. Honden kunnen zich prikkelbaar voelen en zelfs agressief reageren op aanrakingen of borstelbeurten. Ook kunnen klitten de natuurlijke beweging van de hond beperken, waardoor ze zich ongemakkelijk en gefrustreerd kunnen voelen.
Klitten kunnen de huid irriteren en ontstekingen veroorzaken, vooral als ze strak aan de huid trekken. Bovendien kunnen klitten leiden tot haarbreuk en beschadiging van de vacht, wat kan resulteren in een doffe en minder gezonde vacht. Als klitten niet regelmatig worden verwijderd, kan dit uiteindelijk leiden tot ernstigere huidproblemen zoals hotspots en infecties.
Bij sommige vachten kan dit ook leiden tot vervilting, waardoor de vacht volledig moet worden geschoren. Vervilting is zeer pijnlijk voor honden.
Zoals je leest, is het belangrijk om klitten snel op te speuren en te verwijderen. Een fijne vachtverzorgingsroutine met de juiste producten kan hierin een groot verschil maken.
Heb je hier vragen over, of ben je op zoek naar advies? Laat het zeker weten!