Overmatig Verharen bij honden

Overmatig Verharen bij honden

Door Aldwin Boer op Apr 08, 2024

Zie jij ook regelmatig de vlokken haar door de kamer vliegen? Overmatig verharen kan een frustrerend probleem zijn, zeker als je je huis probeert schoon te houden. Maar wat zijn de oorzaken van dit overmatige verharen, en belangrijker nog, wat kun je eraan doen? In deze blog lees je meer over dit onderwerp.

Oorzaken van overmatig verharen bij honden

Overmatig verharen kan verschillende oorzaken hebben.

Een van de belangrijkste factoren is de natuurlijke cyclus van de vacht. Honden verliezen, net als mensen, voortdurend haar. Sommige rassen verharen meer dan andere. Verharing kan ook seizoensgebonden zijn (de rui), waarbij honden in de lente en herfst meer haar verliezen.

Naast deze verklaarbare oorzaken, kunnen ook minder zichtbaren factoren zoals stress, slechte voeding, gezondheidsproblemen, of parasieten zoals vlooien of teken bijdragen aan overmatige haaruitval. Het is belangrijk om te achterhalen waar de haaruitval vandaan komt, zodat je het probleem volledig kunt oplossen.

Oplossingen voor overmatig verharen

Gelukkig kun je overmatig verharen verminderen. Allereerst is een goede verzorging van de vacht essentieel. Regelmatig borstelen helpt niet alleen om losse haren te verwijderen, maar stimuleert ook de bloedsomloop en verspreidt natuurlijke oliën over de vacht, wat kan helpen bij het verminderen van haarbreuk en het bevorderen van een gezonde huid en vacht.

Regelmatig wassen draagt bij aan de gezondheid van de hondenhuid en de hondenvacht, mits je hiervoor de juiste producten gebruikt. Zo kun je met een hondenzeep de hondenhuid en hondenvacht extra verzorgen, waardoor deze op termijn minder uitvalt.
Daarnaast is wassen tweeledig, want je zult zien dat de dag na het wassen het losse haar uitvalt. Daarna zal dit minder worden.  

Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond een dieet krijgt dat rijk is aan essentiële voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren, die de gezondheid van de huid en vacht ondersteunen. Heb je twijfel over de voeding van je hond? Neem contact op met een voedingsdeskundige.

Het verminderen van stress en regelmatige lichaamsbeweging kunnen ook bijdragen aan een gezonde vacht.

In sommige gevallen kan het nodig zijn om een dierenarts te raadplegen om eventuele onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten. Voorbeelden hiervan zijn allergieën of hormonale onevenwichtigheden.

Producten voor vachtverzorging

Bij het borstelen, is het heel belangrijk dat de borstel past bij het vachttype van jouw hond. Ook kan te veel of te weinig borstelen leiden tot meer haaruitval. Verdiep je dus goed in het vachttype van jouw hond en kijk welke borstel(s) hierbij passen.

Onderdeel van een gezonde vachtverzorgingsroutine, is het wassen van je hond. De juiste producten kunnen hierbij een groot verschil maken in het verharen van je hond.

Hondenshampoos bevatten vaak ingrediënten die erg sterk reinigend zijn en daardoor de hondenhuid en hondenvacht uitdrogen. Een beter alternatief is een hondenzeep. Deze zijn speciaal geformuleerd voor de gevoelige huid van honden en helpen bij het reinigen van de vacht en het verwijderen van vuil, olie en losse haren. Door regelmatig in bad te gaan met een milde hondenzeep, kun je de vacht van je hond gezond en glanzend houden, terwijl overtollig haarverlies wordt verminderd.

Vachtsprays zijn een andere handig product tijdens de vachtverzorging. Deze spray is verrijkt met conditioners en oliën die helpen bij het ontwarren van klitten, het verminderen van haarbreuk en het verbeteren van de algehele gezondheid van de vacht.

Verder bevorderen hondenzeep en vachtspray een gezonde huid en vacht door te hydrateren en voedingsstoffen aan te vullen die essentieel zijn voor een goede vachtgezondheid. Regelmatig gebruik van deze producten kan leiden tot een zachtere, glanzendere vacht en minder klitten en haarbreuk.

Tot slot: (bijna alle) honden verharen en verharing tijdens de rui is in veel gevallen helaas onderdeel van het leven met een hond. Merk je dat bovenstaande tips niet werken, neem dan contact op met professional die jou kan helpen met jouw specifieke probleem.  

Laat een opmerking achter