Seizoensgebonden Vachtverzorging in de Lente: Tips voor een Gezonde Vacht

Seizoensgebonden Vachtverzorging in de Lente: Tips voor een Gezonde Vacht

Door Aldwin Boer op Mar 24, 2024

Yes! Eindelijk lente! Voor honden betekent dit naast mooier weer en hierdoor blije baasjes, ook dat de ruiperiode weer begint.

De lente is daarom een belangrijke periode voor vachtverzorging. In deze blog lees je vijf tips om jouw hond wat extra te verzorgen tijdens de lente.

  1. Regelmatig borstelen

Out with the old & in with the new! Tijdens de lenteperiode wisselen veel honden hun wintervacht voor een lichtere zomervacht. Dit wordt ook wel de ruiperiode genoemd. Tijdens de rui verharen honden veel meer dan normaal. De vacht kan flink klitten als deze haren niet (voldoende) worden uitgeborsteld. Je kunt jouw hond een handje helpen door regelmatig en grondig te borstelen. Let wel op dat je hier een geschikte borstel voor gebruikt. Door regelmatig te borstelen met een borstel met scherpe tanden, kun je de vacht en huid beschadigen.

Tip: gebruik vóór je begint met borstelen een anti-klitspray. Hierdoor haal je de borstel makkelijker door de vacht van jouw hond, waardoor dit prettiger aanvoelt. 

  1. Wassen

Een wasbeurt kan helpen om de ruiperiode gemakkelijker te doorlopen. Losse haren, vuil en olie komen makkelijker los, doordat de haarzakjes openen tijdens het wassen. Kies hierbij het liefste voor een hondenzeep, omdat deze zeer mild is en de huid niet uitdroogt.  Nog op zoek naar een geschikt product? Ons assortiment helpt je hopelijk op weg.

Belangrijk is om de vacht na het wassen goed uit te spoelen en te drogen.

Een dag na het wassen zul je merken dat er meer haar loslaat. Heb je een waterblazer? Ook deze kan helpen om de lossen haren gemakkelijk uit de vacht te blazen.

Kortharige honden worden over het algemeen minder gewassen dan honden met een lange of krullende vacht. Tijdens de rui kun je overwegen om ook jouw kortharige hond een extra wasbeurt te geven, je zult zien dat je hond hiermee gemakkelijker door de rui komt.
Voor honden met een kortharige vacht, kun je eventueel een zeepzakje gebruiken tijdens het wassen. Door het scrubbende effect, kun je de losse haren makkelijker verwijderen. 

  1. Aandacht voor voeding

Voeding is altijd belangrijk, een gezonde vacht begint van binnenuit. Zorg ervoor dat je hond een uitgebalanceerd dieet krijgt en geen tekorten heeft aan belangrijke voedingsstoffen. Heb je hier vragen over? Er zijn speciale voedingsdeskundigen voor honden die je graag op weg helpen.

Omega-3 vetzuren, vitamine E en biotine helpen de huid en vacht te ondersteunen en kunnen helpen bij het verminderen van overmatig verharen en het bevorderen van een glanzende vacht.

  1. Regelmatige controles op huidproblemen

In de lente beginnen ook verschillende bomen en planten weer te bloeien, waardoor allergieën en huidirritaties kunnen opspelen. Ook honden kunnen reageren op blootstelling aan pollen en andere allergen.

Houd de huid van je hond goed in de gaten en let op tekenen van roodheid, jeuk, schilfering of andere afwijkingen. Twijfel je? Raadpleeg dan een dierenarts voor advies of behandeling.

  1. Bezoek aan de hondentrimmer

Heeft jouw hond een lange vacht of snel last van klitten? Bezoek dan in de lente een gespecialiseerde trimsalon. De trimmer kan helpen om de vacht bij te houden, klitten te ontwarren en de vacht van je hond weer in goede conditie te brengen voor de warmere maanden die er weer aankomen.  

Samengevat, is de lente een belangrijke tijd om de vachtverzorging goed bij te houden. Met deze vijf tips hoop ik je een beetje op weg te hebben geholpen. Zo kunnen jullie samen optimaal genieten van de lente!

Laat een opmerking achter