Spraytraining: wat doe je als je hond bang is voor een spray?

Spraytraining: wat doe je als je hond bang is voor een spray?

Door Aldwin Boer op May 12, 2024

Help! Mijn hond vindt een spray heel eng! Gelukkig is dit heel goed te trainen. Deze training komt goed van pas tijdens de vachtverzorging, maar kan ook belangrijk zijn als je hond wellicht ooit bepaalde medicatie nodig heeft.  

Sommige honden vinden het geluid spannend, terwijl anderen het daadwerkelijke sprayen eng kunnen vinden. Hieronder lees je hoe je hiermee om kunt gaan en hoe je deze training leuk kunt houden voor zowel jou als voor je hond.

Kleine disclaimer: voor beide gevallen geldt dat dwang averechts zal werken. In plaats van minder bang, is er een kans dat jouw hond juist banger wordt voor de spray.
Zorg dat je hond bij je weg kan lopen wanneer de angst te hoog oploopt.

Eng geluid!

Sommige honden vinden het geluid van een sprayflesje spannend of zelfs angstaanjagend. Dit kan te maken hebben met een gevoeligheid voor plotselinge geluiden of een eerdere negatieve ervaring. Om je hond te helpen omgaan met deze prikkel, is het belangrijk om dit rustig en stapje voor stapje aan te pakken.

Begin met het introduceren van het geluid van de spray, zonder dat je daadwerkelijk op je hond sprayt. Beloon tegelijkertijd je hond voor kalm gedrag. Je kunt je hond bijvoorbeeld ondertussen een likmat of snuffelmat geven.  Gebruik bijvoorbeeld een sprayflacon zonder vloeistof en maak het geluid terwijl je de hond beloont. Spray eerst een enkele keer, als je hond niet meer reageert kun je de frequentie van het sprayen wat opvoeren. Je kunt ook beginnen op flinke afstand van je hond en vervolgens steeds dichter bij je hond in de buurt sprayen.

Zodra je hond comfortabel is met het geluid van de spray, kun je overgaan naar het daadwerkelijk sprayen van water of een andere vloeistof. Begin met kleine hoeveelheden en houd de afstand tot je hond comfortabel. Beloon je hond royaal telkens wanneer hij rustig blijft terwijl je sprayt.

Ieh! Er komt iets op mijn vacht!

Sommige honden kunnen angstig reageren op het gevoel van de spray op hun vacht of huid. Dit kan te maken hebben met een gevoeligheid voor aanraking of een algemene angst voor nieuwe sensaties. Om je hond te helpen deze angst te overwinnen, is het heel belangrijk om de training langzaam op te bouwen en ervoor te zorgen dat jouw hond positieve ervaringen opdoet.

Begin met het aanraken van je hond met een droge hand terwijl je hem beloont. Als je hond comfortabel is met deze aanraking, kun je geleidelijk overgaan op het aanraken met een vochtige hand, zoals wanneer je een spray zou gebruiken. Blijf je hond belonen voor kalm gedrag en positieve reacties.

Naarmate je hond meer gewend raakt aan het gevoel van de spray, kun je beginnen met het daadwerkelijk sprayen op zijn vacht. Begin met korte sprays op afstand en verhoog langzaam de duur en intensiteit terwijl je positieve bekrachtiging blijft gebruiken. Je kunt je hond tijdens het oefenen een beetje afleiden met een likmat of snuffelmat. Zo ligt de focus niet te sterk op het sprayen en ervaart jouw hond direct een beloning.

Het belang van deze training

Het trainen van je hond om comfortabel te zijn met een spray is niet alleen handig voor tijdens de vachtverzorging, maar het kan ook van cruciaal belang zijn wanneer medische behandeling vereist is. Een goed getrainde hond zal minder gestrest zijn en je vertrouwen tijdens het sprayen. Dit maakt eventuele behandelingen een stuk makkelijker.

Het leuk maken van de training

Om de training leuk te maken voor zowel jou als je hond, is het essentieel om positieve versterking te gebruiken en om geduldig en consistent te zijn. Je kunt ervoor kiezen je hond aan het begin wat af te leiden met een likmat of snuffelmat. Zo ligt niet alle focus op “het enge ding”.  Maak gebruik van beloningen zoals traktaties, speelgoed en enthousiaste stemreacties om gewenst gedrag te stimuleren. Kijk hiervoor vooral wat het beste werkt voor jouw hond.  Daarnaast is het belangrijk om de trainingssessies kort te houden en te eindigen op een positieve noot, zodat je hond gemotiveerd blijft om te leren. Bouw de trainingen langzaam op, zorg dat het een paar keer goed gaat voor je een stapje moeilijker traint.

Door geduldig en stapsgewijs te werk te gaan, kun je je hond leren om comfortabel te zijn met een spray en een positieve associatie te ontwikkelen met dit product. Met de juiste aanpak en een dosis geduld zullen jij en je hond  samenwerken in harmonie, waardoor het gemakkelijker en plezieriger wordt!

Laat een opmerking achter