In het vorige blog kon je lezen over lichaamstaal van de hond en de stress signalen die een hond kan laten zien, wanneer een hond gespannen is. In dit blog geef ik je een aantal handige tips en tricks wanneer je spanning merkt of wilt voorkomen bij jouw hond.
Tip 1: Weet welke signalen jouw hond laat zien waar deze iets spannend vindt.
Kijk goed naar je eigen hond, en naar wat jouw hond aangeeft. Zoals ik al eerder schreef zijn stress signalen niet erg, je hond communiceert hiermee. Het is aan jou om deze goed te leren (her)kennen en dat je weet wanneer jouw hond duidelijk aangeeft dat je moet stoppen. Nogmaals, een hond die een keer gaapt tijdens een wasbeurt kan dit uit stress doen, maar als het bij 1 gaap blijft is er geen hond overboord. Gaat de hond na het gapen tongelen? Draait hij zijn hoofd weg? Probeert de hond weg te komen? Dan mag je jezelf afvragen of je niet over de grens van de hond aan het gaan bent.
Tip 2: Het inzetten van lickmatten of voertubes kan helpen!
Er zijn hele toffe lickmatten met zuignappen die je aan de wand van de douche of het bad kunt vastplakken. Smeer de lickmat in met iets wat de hond heel lekker vindt en je hond heeft iets te doen! Blijf ook hier op de signalen van je hond letten natuurlijk.
Een lickmat biedt tegelijk een beloning én afleiding. Zo leer je je hond na verloop van tijd dat een keer in bad gaan niet erg is. Daarnaast kan je hond het in bad gaan koppelen aan iets leuks – de lickmat. Zo kan de spanning over de wasbeurt na verloop van tijd afnemen.
Tip 3: houdt het kort.
Heeft jouw hond heel veel spanning? Stop dan bij een succeservaring. Misschien lastig als je net je hond hebt ingesopt, maar probeer op tijd te stoppen zodat het behapbaar blijft.
Tip 4: Ga op zoek naar opdrachten die je hond tijdens het wassen kan uitvoeren.
Vindt jouw hond bijvoorbeeld de handtouch heel leuk om te doen? Maar daar dan een spelletje van. Het kan echt helpen om je hond iets te laten doen waar hij blij van wordt en dit kan ook soms letterlijk ruimte geven tijdens een wasbeurt.
Tip 5: daar had ik misschien mee moeten beginnen, maar bouw wasbeurten rustig op!
Begin in de zomer eens met een bekertje lauwwarm water over de hond te gieten, op een plek die niet eng of spannend is. Zo kan je een hond kennis laten maken met stromend water. Let wel op; een douchestraal voelt heel anders aan.
Begin op den duur met het wassen van bijvoorbeeld 1 poot en bouw vanaf hier verder op. Deze tip komt eigenlijk samen met tip 3: hou het kort en houd het behapbaar voor jouw hond. Over het algemeen loopt spanning dan ook minder snel (te) hoog op.
Tip 6: vindt je hond het echt heel spannend? Ga dan eens werken met start- en stop signalen. Op de pagina / website van zorg zonder dwang kun je hier meer over lezen.
https://zorgzonderdwang.com/basis-informatie/
Tot slot tip 7: maak van het wassen iets leuks en veiligs. Geef je hond het vertrouwen dat je naar de signalen luistert die hij of zij aangeeft. Wordt niet boos op de hond als ie uit bad springt en zich lekker uitschudt en alles onder de haren zit. Jouw hond weet niet beter, jij wel!
Inge Aarts is hondentrainster en eigenaresse van Maatwerk voor uw hond. Ze is kynologisch instructeur en professioneel honden gedragsbegeleider. Haar werkwijze typeert zich doordat zij de hond centraal stelt en positief traint. Inge heeft een grote passie voor honden en schrijft hier graag over.
Voor meer informatie over Inge, haar trainingen en werkwijze https://www.maatwerkvooruwhond.nl/