Waarom een hondenbadjas?

Waarom een hondenbadjas?

Door Aldwin Boer op Feb 26, 2024

Je hebt ze misschien de laatste tijd steeds vaker voorbij zien komen: badjassen voor honden. Deze hondenbadjassen worden steeds populairder en zijn daarom in verschillende modellen, materialen en pasvormen verkrijgbaar. In deze blog lees je meer uitleg over de voordelen van een hondenbadjas en hoe je deze kunt gebruiken. 

Wat is een hondenbadjas?

Zoals de naam al doet vermoeden, is dit precies wat je denkt: een badjas voor honden. De hondenbadjas is ontworpen om te helpen je hond sneller op te laten drogen en warm te houden wanneer de vacht nat is.

Wanneer gebruik je een hondenbadjas?

Een hondenbadjas kan ontzettend handig zijn na het wassen van je hond, maar is ook ideaal om te gebruiken na een wandeling. Bijvoorbeeld als je hond graag zwemt, of wanneer je in een regenachtige periode het bos in gaat. Je kunt de badjas makkelijk meenemen en aantrekken in de auto, zo is je hond bij thuiskomst al flink opgedroogd!

De voordelen van een hondenbadjas

Het gebruik van een hondenbadjas heeft verschillende voordelen:

 • Je hond droogt sneller: een hondenbadjas absorbeert vocht, waardoor de vacht sneller droogt. Het voorkomt daarmee ook dat je hond het koud krijgt.
 • Warmte en comfort: heeft jouw hond het snel koud, of heeft je hond een hele dunne vacht? Dan kan de badjas sowieso prettig zijn om lekker op te warmen. Je kunt deze bijvoorbeeld aantrekken na een winterse wandeling, waardoor je hond eerst lekker kan opwarmen. Let op: een badjas is geen vervanging van een hondenjas en is niet bedoeld om tijdens een wandeling te dragen. Sommige honden zijn erg dol op hun badjas en dragen deze ook graag in huis. 
 • Minder viezigheid: door je hond op te laten drogen in een badjas, komt er minder modder in je auto of huis. Deze blijft achter in de badjas, welke je gemakkelijk kunt uitwassen na gebruik.
 • Bescherming van de vacht: de hondenvacht kan beschadigd raken wanneer je deze ruw afdroogt met een handdoek. Dit kan met name een probleem zijn bij honden met een krullende vacht, zoals poedels of doodles. Door de vacht te deppen met een handdoek en vervolgens een badjas aan te trekken, blijft de vacht gezonder en glanzender.

Hoe kies je een geschikte hondenbadjas?

Er zijn heel veel verschillende hondenbadjassen beschikbaar, in verschillende prijsklassen. Hieronder een aantal aspecten waar je op kunt letten als je een hondenbadjas kiest:

 • Maat: zorg dat de badjas goed past bij de hond. Het voordeel van de hondenbadjas uit ons assortiment, is dat deze ruim verstelbaar is door het klittenband. Wel is het bij deze specifieke badjas heel belangrijk om de juiste ruglengte te kiezen. Een badjas die te strak zit, is niet comfortabel voor de hond. Een te grote hondenbadjas zal minder effectief zijn in het drogen.
 • Materiaal: zorg dat je een badjas kiest in een comfortabel materiaal. De hondenbadjas in ons assortiment is relatief dun en gemaakt van dunne badstof, waardoor deze fijn droogt maar niet te dik is. Er zijn ook badjassen van fleece of dikkere badstof te koop.
  Heb je een hond met een dubbele vacht? Kies dan altijd voor een zo dun mogelijke badjas, jouw hond zal het anders snel warm hebben. Heeft jouw hond juist een hele dunne vacht? Dan kun je beter een iets dikkere badjas kiezen. Jouw hond zal het anders mogelijk sneller koud krijgen. Voor krulvachten is een dunnere badjas weer beter, omdat deze minder schuurt tegen de vacht.
 • Gemakkelijk aan te trekken: iedere badjas heeft een andere soort sluiting, kijk goed wat het beste past bij jouw hond. Daarnaast zijn er badjassen met een hoge kraag en badjassen met een capuchon. Over het algemeen passen badjassen met capuchon bij meer honden, omdat de hoge kraag ook te breed kan zijn.
 • Onderhoud: het makkelijkste is om een hondenbadjas te kiezen die na gebruik snel droogt en een badjas die wasbaar is. Het algemene advies is wel om de badjas zo koud mogelijk te wassen.
 • Andere aspecten: inmiddels is er zoveel keuze, wellicht zijn er andere aspecten voor jou belangrijk. Zo kun je bijvoorbeeld een bewuste keuze maken voor een badjas die handgemaakt is, of kun je kijken naar de levertijd. Er zijn badjassen die ook de poten bedekken, maar ook badjassen waarbij de poten van de hond vrij zijn. De keuze is reuze, dus kijk vooral wat voor jou & jouw hond belangrijk is.

Belangrijke aandachtspunten bij het gebruik van een hondenbadjas:

Ondanks dat een hondenbadjas een vrij voor zichzelf sprekend artikel is, zijn er toch enkele aandachtspunten die belangrijk zijn om te weten:

 • Droog de hond eerst af met een handdoek voor je de badjas aantrekt. Zeker na een bad is de vacht erg nat, anders is de badjas binnen no-time verzadigd en neemt deze geen water meer op.
  Heeft jouw hond een krullende vacht? Dep in dit geval liever de vacht droog met een handdoek.
 • Heeft jouw hond een krullende vacht? Laat de badjas dan bij voorkeur 5-15 minuten aan na het wassen en trek deze vervolgens weer uit.
 • Houdt de badjas niet aan tot de hond volledig droog is, maar blaas het laatste beetje water uit de vacht met een waterblazer.
 • Houdt je hond goed in de gaten tijdens het dragen van een badjas. Jouw hond zal niet de eerste zijn die deze probeert uit te trekken en vast komt te zitten.
 • Veel honden vinden het niet prettig als de badjas over het hoofd van de hond aan gaat. Oefen dit dus goed voordat je de badjas de eerste keer aan laat.

Vind je hond het dragen van de hondenbadjas niet prettig? Oefen dan door deze steeds iets langer aan te laten. Eventueel kun je je hond afleiden met een kauwsnack.

Nog op zoek naar een fijne hondenbadjas? Je shopt in de webshop deze hondenbadjas van RAWR Pets. Deze is handgemaakt door Iris en is door de pasvorm voor heel veel verschillende (type) honden geschikt. Zo draagt onze corgi de badjas, maar wordt deze ook veel gebruikt door labradoodles en teckels. Én hij ziet er ook nog eens heel schattig uit!

Bobba Bars hondenbadjas corgi heeft badjas aan

Laat een opmerking achter