Waarom honingzalf gebruiken bij honden?

Waarom honingzalf gebruiken bij honden?

Door Aldwin Boer op May 05, 2024

Honingzalf is een geweldige toevoeging aan de EHBO-kit van ieder hondenbaasje. Misschien is het niet het eerste product waar je aan denkt, maar honingzalf heeft ontzettend veel voordelen.

Honingzalf is goed voor de hondenhuid en kan enorm helpen bij de behandeling van huidproblemen en bijvoorbeeld hotspots.

Waarom honingzalf?

Honingzalf is een natuurlijk product met enkel natuurlijke ingrediënten (in ieder geval onze honingzalf). Door te kiezen voor natuurlijke producten, is er minder kans op allergische reacties.

Ook is honingzalf voor veel verschillende huidaandoeningen en verwondingen te gebruiken. Zo kan honingzalf bij honden worden gebruikt bij hotspots, wonden, schaafplekken, schrammen, droge huid en zelfs blaren en milde brandwonden. Dit maakt honingzalf een heel fijn product om in huis te hebben, zodat je in verschillende situaties direct kunt handelen.

De natuurlijke voordelen van honingzalf voor honden

Honing staat al eeuwen bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Honing zit boordevol antioxidanten, enzymen en mineralen die gezondheidsvoordelen bieden voor zowel honden als baasjes.

Hieronder lees je een aantal bekende voordelen van honing:

  • Antibacteriële Eigenschappen: Honing heeft van nature antibacteriële eigenschappen.
  • Ontstekingsremmend: De ontstekingsremmende eigenschappen van honing maken honingzalf een geschikt middel voor ontstoken huidgebieden, waaronder hotspots.
  • Hydraterend: Honing staat bekend om zijn hydraterende eigenschappen. Honing kan helpen bij het herstellen van droge en gebarsten huid.
  • Wondgenezing: Honing versnelt de wondgenezing en bevordert de vorming van nieuw weefsel. Hierdoor kun je honingzalf ook gebruiken bij schaafwonden en andere huidbeschadigingen bij honden.

Hotspots en Honingzalf: Een Perfecte Match

Hotspots zijn pijnlijke, jeukende plekken op de huid van honden. Meestal zijn deze hotspots het gevolg van overmatig krabben, likken of bijten. Deze kunnen snel ontstoken raken en vereisen onmiddellijke behandeling. Hier komt honingzalf in beeld:

  • Kalmeren van de huid: Honingzalf biedt onmiddellijke verlichting van jeuk en irritatie, waardoor de hond zich comfortabeler voelt.
  • Bestrijdt Infecties: De antibacteriële eigenschappen van honing helpen bij het bestrijden van bacteriële infecties die vaak samengaan met hotspots.
  • Bevordert Genezing: Door de ontstekingsremmende en wondhelende eigenschappen helpt honingzalf bij het genezen van de hotspots.

Bij hotspots is het belangrijk dat de hond stopt met krabben, likken of bijten. Honingzalf kan helpen om de jeuk snel te verlichten, waardoor de hond de hotspot eerder met rust laat. Het genezingsproces is daarmee gelukkig ook een stukje comfortabeler voor je hond.

Andere Toepassingen van Honingzalf voor Honden

Veel baasjes weten honingzalf inmiddels te vinden als hun hond last heeft van hotspots. Er zijn ook een aantal andere situaties waarbij honingzalf kan bijdragen:

  • Snijwonden en Schrammen: Honingzalf kan worden gebruikt om kleine snijwonden en schrammen bij honden te behandelen.
  • Droge Huid: Voor honden met droge, schilferige huid kan het aanbrengen van honingzalf helpen om de huid te hydrateren en te verzachten.
  • Huid herstellen: Is de huid beschadigd door de zon? Je kunt honingzalf gebruiken om je hond wat verlichting te bieden.

Aanbrengen van honingzalf bij honden

Honingzalf is makkelijk aan te brengen. Knijp een beetje honingzalf uit de tube en wrijf deze op de huid van je hond.

Heeft je hond een hotspot of een wondje? Dan is het extra belangrijk om je handen grondig te wassen voor en na het gebruiken van de honingzalf. Zo houd je de wond zo schoon mogelijk.

Let op: honingzalf vervangt een bezoek aan de dierenarts niet. Gaat de wond niet dicht, wordt de wond groter of twijfel je? Neem dan contact op met je dierenarts.

Wil jij ook honingzalf toevoegen aan de EHBO kit van jouw hond? Je shopt onze tube honingzalf hier.

Laat een opmerking achter