Wanneer mag je een puppy wassen? - Bobba Bars

Wanneer mag je een puppy wassen?

Door Aldwin Boer op Aug 27, 2023

Wanneer mag je een puppy wassen?

Puppyshampoo is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je spullen voor je pup aanschaft, maar aangezien je pup de wereld gaat ontdekken en daarbij waarschijnlijk regelmatig vies gaat worden, is je puppy wassen soms wel even nodig.

In deze blog lees je meer informatie over het wassen van je puppy.

Puppy wassen

Je puppy wassen is niet direct nodig. Gedurende de eerste weken verzorgt de moederhond de pup en houdt deze schoon. Ook een jonge puppy het snel koud krijgen, waardoor je puppy wassen nog geen goed idee is. Echter, wanneer je puppy vaker mee naar buiten gaat en de kans op vies worden groter wordt, is het misschien ineens tijd voor de eerste wasbeurt voor je pup.

Vanaf ongeveer 8 weken kun je je puppy wassen als dit nodig is. Het is raadzaam om je puppy alleen te wassen wanneer je pup echt heel erg vies is, het beste kun je hier een hele milde puppyshampoo voor gebruiken.

De eerste socialisatiefase van je puppy duurt tot ongeveer 12 weken leeftijd. Je puppy wassen gedurende de eerste socialisatiefase kan helpen om hem of haar een positieve ervaring mee te geven.

Is je puppy eerder toe aan een wasbeurt? Eventueel kun je met een warm (en nat) washandje je puppy afnemen.
Eventueel kun je de puppyshampoo over het washandje verspreiden om je puppy zo toch met wat puppyshampoo te wassen, maar let wel goed op dat je dit goed uitspoelt.

Hoe vaak puppy wassen?

Hoe vaak je je puppy kunt wassen, ligt zowel aan het vachttype van je puppy als aan jullie lifestyle. Lange of krullende vachten hebben meer verzorging nodig dan kortharige pups. Daarnaast worden puppy’s die veel buiten te vinden zijn eerder vies en daardoor eerder toe aan een wasbeurt.

Sommige rassen staan erom bekend dat ze specifieke of aangepaste vachtverzorging nodig hebben. Wanneer je twijfelt wat specifiek voor jouw puppy het beste is, kun je advies vragen aan de fokker van je puppy of aan een trimsalon die is gespecialiseerd in het ras van jouw puppy.

Als algemeen advies kun je het beste je puppy iedere zes weken tot twee maanden wassen. Is je puppy tussendoor alweer vies? Je kunt oppervlakkig vuil ook goed uit de vacht borstelen. Eventueel kun je ook een deel van je puppy wassen, bijvoorbeeld alleen de pootjes.

Puppy voor het eerst wassen

Ga je je puppy voor het eerst wassen? Dit kan voor jullie allebei spannend zijn. Wanneer je je puppy voor het eerst gaat wassen, is het erg belangrijk dat je je pup een goede ervaring meegeeft. Immers, gedurende het leven van je hond, ga je hem of haar waarschijnlijk wel vaker wassen of naar een trimsalon brengen. Hoe fijn is het als je puppy dan meteen een goede ervaring heeft opgedaan met wassen!

Een goede voorbereiding is het halve werk. Leg de benodigde producten vast klaar, zo heb je straks alles onder handbereik en kun je de volledige focus bij je puppy houden. Verderop in deze blog benoem ik ook een aantal producten die het wassen van je puppy net even een stukje makkelijker kunnen maken.

Een puppy wassen is het makkelijkste als de pup van tevoren al relaxed is. Je puppy wassen net na het spelen of je pup wakker maken om te gaan wassen is niet het allerbeste idee.

Je puppy wassen doe je het beste met lauwwarm water. Het makkelijkste is om je puppy in bad of in een gootsteen zetten. Laat je deze vollopen? Laat het water dan maximaal tot kniehoogte komen. Heb hierbij veel geduld en maak je puppy rustig nat. Geef hem of haar tussendoor de kans om te wennen, en blijf rustig tegen hem of haar praten. Tussendoor even aaien of kriebelen kan ook wonderen doen. Je puppy voor het eerst wassen is voor jullie beide een heel avontuur!
Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld kleine trainers bij de hand te houden en je puppy gedurende het wassen te belonen met een aai of trainer.
Het makkelijkste is om bij de pootjes van je puppy te beginnen en rustig omhoog te werken.

Belangrijk aandachtspunt is wel om je puppy goed uit te spoelen. Pas ook goed op de oren en ogen van je pup, zowel met de puppyshampoo als met de waterstraal.

Puppyshampoo

Je puppy wassen doe je natuurlijk met een goede puppyshampoo. Wij raden aan om onze hondenshampoo Bobba Bar Chamomile te gebruiken, omdat deze erg mild is qua werking en een hele zachte (en niet storende) geur heeft. Wel zo prettig voor je pup!
Daarnaast is het wassen van je hond met een hondenzeep een stuk beter voor de hondenhuid en -vacht, in deze blog over hondenzeep lees je hier meer over. Onze Bobba Bars zijn 100% natuurlijk, speciaal samengesteld voor de hondenvact en een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele hondenshampoos.

Bijkomende voordeel is dat je de soapbar op een masserende manier over het lichaam van je puppy kunt laten gaan. Je puppy zal het wassen daardoor ook kunnen opvatten als een lekkere knuffelsessie.

Het grote voordeel van deze soapbar is dat je deze voor zowel puppy’s als volwassen honden kunt gebruiken. Je kunt deze dus volledig opmaken en hoeft na verloop van tijd niet opnieuw op zoek naar een goede hondenshampoo.

Kies je voor een ander merk, zoek dan vooral naar een hypoallergene shampoo. Veel hondenshampoos bevatten parfum, dus je kunt het beste op zoek gaan naar een ongeparfumeerde of geurloze shampoo.
De neus van je puppy is nog volop in ontwikkeling, het wassen met een sterk geurende puppyshampoo kan voor jouw puppy erg storend zijn.

Handige accessoires

Onderstaande producten maken jouw puppy wassen net even iets makkelijker.

Eventueel kun je je puppy een beetje afleiden met een likmat of met een speeltje. Probeer er hoe dan ook een feestje van te maken, ook als het betekent dat je niet je hele puppy wast, maar bijvoorbeeld alleen de pootjes of buik.
Bij verschillende winkels kun je voor een paar euro een anti-slipmat kopen. Deze kan jouw pup helpen om wat meer grip te krijgen op de ondergrond, wat zeker onhandige of onzekere hondjes erg kan helpen!

Een knuffelhanddoek is ook handig om in huis te hebben. Hier kun je je handen insteken, zodat je je hond al knuffelend kunt afdrogen.

Ondanks dat je puppy nog gaat groeien, kun je overwegen om je puppy al kennis te laten maken met een hondenbadjas. Niet alleen droogt je puppy snel door het gebruik van een badjas, wanneer je pup gaat schudden wordt het water opgevangen in de badjas. Het houdt daarmee je huis ook een stukje droger.

 

Hopelijk heeft deze blog je een beetje kunnen voorbereiden op de eerste wasbeurt van je puppy. Probeer er ook vooral van te genieten, de puppyfase duurt maar kort. Mocht je naar aanleiding van deze blog vragen hebben over het wassen van je pup, of onze producten voor puppy’s? Neem vooral contact met ons op, we helpen je heel graag!

Laat een opmerking achter