Welke hondenshampoo bij Giardia? - Bobba Bars

Welke hondenshampoo bij Giardia?

Door Aldwin Boer op Jul 30, 2023

Recent kregen we de vraag of onze soapbars ook geschikt zijn voor honden met Giardia. Het baasje in kwestie wilde eigenlijk geen shampoo gebruiken die chemicaliën bevat, maar wilde uiteraard ook de Giardia bestrijden. In deze blog lees je hier meer over.

Wat is Giardia?

Gelukkig hebben veel baasjes nog nooit te maken gehad met Giadia, gelukkig maar. Giardia is een darmparasiet die bij veel dieren (en mensen) voorkomt. Een groot probleem bij Giardia, is dat het besmettelijk is. Jonge dieren hebben een grotere kans op besmetting, in verband met hun weerstand. De kans op besmetting is het grootste op een plek waar veel dieren samenkomen, bijvoorbeeld in een pension of in het asiel.

Symptomen van Giardia besmetting

Niet iedere hond of kat met Giardia, vertoont ook symptomen.

De besmetting uit zich vaak in diarree, maar je hond kan ook lusteloos zijn of andere symptomen hebben. Hieronder een opsomming met enkele symptomen:

  • Sloom of lusteloos
  • Diarree
  • Gele ontlasting
  • Braken
  • Gasvorming
  • Verlies aan eetlust
  • Slijmerige ontlasting
  • Doffe vacht

Bron: Anicura

De ontlasting kan worden onderzocht door je dierenarts. Als je hond inderdaad Giardia heeft, wordt je hond behandeld met medicatie die de parasiet grotendeels dood.

Daarna begint het minder leuke werk: wassen en poetsen. Alle kleedjes in de was, plekken waar je hond graag ligt schoonmaken, dekentjes wassen en uiteraard de ontlasting van je hond direct opruimen.

Een keer en nooit weer?

Heb je het behandeltraject met de dierenarts doorlopen? De behandeling van je hond kan hierna klaar zijn, maar Giardia kan terugkomen of niet in 1x weg zijn. Houdt contact met je dierenarts en neem contact op als je je zorgen maakt.

Wassen, wassen en nog eens wassen

Naast kleedjes, dekentjes en andere spullen, kun je je hond ook helpen in de bestrijding van de Giardia, door het gebied rond de anus regelmatig te wassen.
Je kunt hiervoor heel goed de Bobba Bar Chamomile gebruiken, hiermee kun je een gevoelig gebied goed schoonhouden, zonder dat dit gaat irriteren. Tip: we zijn natuurlijk anti-waste, maar kunnen ons heel goed voorstellen dat je een soapbar die je tijdens deze periode hebt ingezet, liever niet meer gebruikt als je hond eenmaal weer van deze vervelende parasiet verlost is. Gebruik hiervoor onze mini’s, deze gaan 5-10 wasbeurten mee (afhankelijk van hoe groot het gebied is dat je wast, met alleen de achterkant van je hond wassen kunnen deze zeker vaker mee) en zijn daarna op. Mocht deze niet op zijn, dan hoef je gelukkig maar een heel klein stukje weg te gooien.

Heeft je hond echt een hardnekkige besmetting te pakken? Overleg dan ook zeker met je dierenarts welke shampoo je het beste kunt gebruiken. Het kan nodig zijn om tijdelijk een andere shampoo te gebruiken, dit is per besmetting verschillend.

Giardia kan ook overgedragen worden op mensen, dus je kunt tijdens het wassen ook handschoenen dragen om eventuele besmetting met jezelf te voorkomen.

Het spreekt waarschijnlijk voor zich, maar houdt de spullen die je gebruikt voor je hond strikt gescheiden van de spullen die je gebruikt voor andere huisdieren of mensen.

We hopen uiteraard dat je hond snel verlost is van deze vervelende parasiet.

Om nog even terug te komen op de vraag waar deze hele blog mee begon:
Je kunt onze soapbars gebruiken voor het wassen van je hond tijdens een Giardia besmetting. Zeker het gevoelige deel bij de anus kan baat hebben bij de zachte soapbar, hiervoor raden we de Bobba Bar Chamomile of mini versie hiervan aan. 
Mocht je hond een hardnekkige besmetting hebben, overleg dan zeker met je dierenarts en zoek samen naar een goede oplossing voor jouw hond. 

Laat een opmerking achter