De Voordelen van Vachtverzorging in de Zomer

De Voordelen van Vachtverzorging in de Zomer

Door Aldwin Boer op Jul 01, 2024

In de zomer gaat de vachtverzorging van jouw hond natuurlijk gewoon door. Wist je dat goede vachtverzorging jouw hond kan helpen om koel(er) te blijven op warmere dagen?

In deze blog bespreken we hoe vachtverzorging kan helpen jouw hond de zomer door te laten komen. Hierin hebben we het over de voordelen van borstelen, wassen en uitblazen met een waterblazer, en waarom elk hondenbaasje ‘s zomers potenbalsem in huis zou moeten hebben.

Waarom is een verzorgde vacht belangrijk in de zomer?

Hieronder lees je 6 redenen waarom een verzorgde vacht belangrijk is in de zomer:

  1. Betere luchtcirculatie

Een goed verzorgde vacht zonder klitten en vervilting zorgt voor een betere luchtcirculatie. Wanneer de lucht vrij door de vacht en over de huid kan stromen, kan de warmte makkelijker van het lichaam worden afgevoerd. Dit helpt oververhitting voorkomen.

  1. Effectieve warmteafvoer

Een gezonde vacht helpt de lichaamstemperatuur van je hond te reguleren. Dit is vooral het geval bij honden met een ondervacht. De ondervacht werkt namelijk als een isolerende laag die zowel tegen kou als tegen warmte beschermt. In de zomer is het extra belangrijk dat je hond niet teveel warmte vasthoudt. Dit natuurlijke isolatiemechanisme werkt het beste wanneer de vacht schoon en vrij van overtollige losse haren is. Dit bereik je door je hond regelmatig te borstelen en te wassen.

  1. Verminderde kans op huidproblemen

Huidproblemen (bijvoorbeeld irritaties, hotspots en infecties) komen vaker voor in de zomer. In een slecht onderhouden vacht kunnen onder andere vuil en vocht zich ophopen, waardoor deze huidproblemen kunnen ontstaan. Regelmatig borstelen en wassen verwijdert deze potentiële irriterende stoffen en houdt de huid gezond.

  1. Bescherming tegen parasieten

In het voorjaar en in de zomer zijn onder andere vlooien en teken actiever. Een goed verzorgde vacht maakt het gemakkelijker om deze ongewenste gasten snel op te merken en te verwijderen. Bovendien vermindert regelmatig borstelen en wassen de kans dat parasieten zich in de vacht nestelen.

  1. Hydratatie en voeding van de hondenvacht en -huid

Regelmatig borstelen, wassen met een geschikt product (zoals uiteraard onze Bobba Bars) en het gebruik van een niet-uitdrogende vachtspray helpt om natuurlijke oliën over de huid en vacht van je hond te verspreiden. Deze oliën houden de huid gehydrateerd en de vacht glanzend en soepel. Een goed gehydrateerde huid is minder vatbaar voor uitdroging en barsten, wat in de zomermaanden, met hun hogere temperaturen en droogte, extra belangrijk is.

  1. Comfort en Geluk

Een goed verzorgde vacht draagt bij aan het algehele welzijn van je hond. Een hond die zich fijn voelt in zijn eigen huid, is over het algemeen actiever en gelukkiger. Dit betekent dat je hond kan genieten van zomerse activiteiten, zonder ongemak of stress door een slecht onderhouden vacht.

De vachtverzorging basis: Borstelen

Regelmatig borstelen helpt om de vacht van jouw hond in topconditie te houden. Wel belangrijk om hierbij te vermelden dat ieder vachttype een andere definitie kent van regelmatig borstelen.

Een vacht in topconditie, is beter bestand tegen de warme zomermaanden. Borstelen helpt om losse haren en vuil te verwijderen, wat het risico op huidirritaties en infecties vermindert. Bovendien stimuleert borstelen de bloedsomloop en verspreidt het natuurlijke oliën over de huid, wat zorgt voor een gezonde glans.

Een bijkomend voordeel van regelmatig borstelen is dat het helpt om klitten en matten te voorkomen. Vooral honden met een dikke ondervacht hebben hier in de zomer last van, omdat ze meer verharen. Door klitten tijdig te verwijderen, voorkom je ongemak en oververhitting. Een goed geborstelde vacht zorgt voor een betere luchtcirculatie, wat helpt om je hond koel te houden tijdens warme dagen.

Fris en schoon de zomer door

Een goede zomerse hondenwasbeurt verwijdert niet alleen vuil en vieze geuren, maar ook pollen en andere allergenen die zich in de vacht kunnen ophopen. Dit is vooral belangrijk voor honden die veel tijd buiten doorbrengen.

Daarnaast kan een douche met lauwwarm water op een warme zomerdag een verkoelend effect hebben. Wanneer je hond nat is, kan je hond zich op een hete zomerdag direct koeler en comfortabeler voelen. Echter, blaas je hond bij voorkeur uit met de waterblazer zodat de vacht niet gaat “broeien”.

Gebruik een milde hondenzeep die de huid niet uitdroogt. In ons assortiment vind je verschillende producten die je hiervoor kunt gebruiken. Een schone vacht is minder vatbaar voor parasieten zoals vlooien en teken, die in de zomermaanden actiever zijn.

Efficiënte verkoeling: waterblazer op een zomerdag

Een waterblazer kan ook in de zomer een waardevol hulpmiddel zijn voor de vachtverzorging van je hond. in de zomer. Het krachtige luchtstroom verwijdert losse haren, vuil en overtollig water na een bad, wat helpt om de vacht sneller te laten drogen. Hierdoor vermindert het risico op huidirritaties en schimmelinfecties.

Daarnaast biedt het gebruik van een waterblazer een verkoelend effect, ook wanneer de vacht gewoon droog is. De luchtstroom masseert de huid en helpt om de lichaamstemperatuur van je hond te reguleren. Dit is vooral nuttig voor honden met een dikke ondervacht, die het tijdens de zomermaanden extra warm kunnen hebben.

Heb je geen waterblazer? Je kunt eventueel ook een fohn op de laagste stand gebruiken. Oefen hiermee tot je hond hieraan gewend is, je hond kan dit de eerste keren spannend vinden.

Potenbalsem: een must-have voor de zomer

Hete zomerse straten en trottoirs kunnen de gevoelige voetzolen van je hond beschadigen. Bedenk je eens in dat jij op de heetste dagen met blote voeten over het asfalt loopt – jouw voeten zijn daar ook niet aan gewend. Daarom is het gebruik van potenbalsem in de zomermaanden cruciaal. Potenbalsem vormt een beschermende laag die de voetzooltjes van jouw hond hydrateert en beschermt tegen hitte, zout en scherpe voorwerpen.

Potenbalsem voorkomt dat de kussentjes uitdrogen en barsten. Dit is zeer pijnlijk voor je hond en vergroot het risico op infecties. Regelmatig gebruik van potenbalsem houdt de pootjes van jouw hond gezond en sterk, zodat jullie samen kunnen genieten van zomerse avonturen!

Onze potenbalsem is het hele jaar scherp geprijsd en kan voor jouw hond echt een lifesaver zijn deze zomer.

Ben jij benieuwd naar de genoemde producten in deze blog? Via deze link shop je deze in onze webshop.

Fijne zomer!

Laat een opmerking achter