Hoe krijg ik de vacht van mijn hond glanzend? - Bobba Bars

Hoe krijg ik de vacht van mijn hond glanzend?

Door Aldwin Boer op Sep 17, 2023

Hoe krijg ik de vacht van mijn hond glanzend? Deze vraag is misschien wel herkenbaar voor mede-hondenbaasjes. Een glanzende hondenvacht is een teken van goede gezondheid en een teken dat je hond de juiste verzorging krijgt. Hoe kun je ervoor zorgen dat de vacht van jouw hond gaat glanzen?

Hondenshampoo

Hondenshampoo kan ervoor zorgen dat de vacht van jouw hond extra gaat glanzen. De vacht van jouw hond glanst als deze niet alleen schoon, maar ook verzorgd en gevoed is. Het gebruik van goede producten is hierbij essentieel.

Met een hondenzeep, verzorg én reinig je de huid en vacht van je hond tegelijkertijd. Een traditionele hondenshampoo reinigt over het algemeen alleen, wat ervoor kan zorgen dat de hondenvacht uitdroogt. Een droge vacht zal doffer ogen.

Verzorgingsproducten

Naast hondenshampoo, zijn ook de overige producten die je gebruikt voor de vachtverzorging van belang. Zo kun je gebruik maken van bijvoorbeeld een anti-klit of conditioner, afhankelijk van wat de vacht van jouw hond nodig heeft. Gebruik altijd producten die geschikt zijn voor de hondenvacht, omdat deze qua samenstelling/ingrediënten anders zijn dan producten voor mensen.

Producten op een natuurlijke basis, zijn over het algemeen beter in het voeden van de hondenvacht en hondenhuid dan producten die fabrieksmatig geproduceerd worden. Verdiep je daarom in de producten die je gebruikt en probeer te achterhalen welke ingrediënten gebruikt worden (en wat hier de werking van is).

Borstelen

Door je hond regelmatig te borstelen (frequentie is afhankelijk van het vachttype), verwijder je losse haren, vuil en dode huidcellen. Tegelijkertijd verdeel je de natuurlijke oliën gelijkmatig over de vacht, waardoor deze extra gaat glanzen.

Let op: bij sommige vachttypes is het noodzakelijk om de vacht na het borstelen te wassen. Check daarom goed de richtlijnen voor borstelen bij het vachttype van jouw hond.
Ook is het belangrijk om te onderzoeken welke borstel geschikt is voor jouw hond. Gebruik van een verkeerde borstel, kan een averechts effect hebben.

Voeding

Misschien denk je bij een glanzende vacht vooral aan vachtverzorging, maar er zijn meer factoren die bijdragen aan een glanzende vacht. Een daarvan is een goede voeding. Het is moeilijk hier een goed algemeen advies in te geven, voeding is voor ieder type hond erg specifiek. Het beste kun je advies inwinnen van een professional op dit gebied.

Voeding is echter breder te interpreteren dan enkel de brokken of het vlees dat jouw hond eet. Zo kun je bijvoorbeeld ook een groot verschil maken door enkel natuurlijke snacks te geven. Ook zijn er supplementen/vetten die bij kunnen dragen aan een gezonde (en daarmee glanzende) vacht.

Gezonde hond

Overigens heeft niet ieder ras aanleg voor een stralende vacht, het is dus zeer zeker niet zo dat alleen gezonde honden een stralende vacht hebben. Heeft jouw hond wel altijd een glanzende vacht gehad, maar nu al een periode niet? Of weet je zeker dat je bovenstaande goed op orde hebt, maar heeft je hond alsnog een doffe vacht? Het kan in dat geval raadzaam zijn om contact op te nemen met een professional.

Ben je op zoek naar fijne verzorgingsproducten voor jouw hond op natuurlijke basis? Via deze link ga je naar onze webshop.

Laat een opmerking achter