Hondenzeep versus antibacteriële hondenshampoo

Hondenzeep versus antibacteriële hondenshampoo

Door Aldwin Boer op Apr 28, 2024

Hondenzeep is een ontzettend goed alternatief voor hondenshampoo, maar niet in alle gevallen kan het een chemisch alternatief volledig ontvangen. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van ene antibacteriële hondenshampoo. In deze blog lees je meer over de verschillen en de situaties waarin beide producten het beste kunnen worden toegepast.

Wat is antibacteriële hondenshampoo?

Een antibacteriële hondenshampoo is een hondenshampoo die speciaal geformuleerd is om bacteriën en schimmels te bestrijden. Een antibacteriële hondenshampoo wordt daarom regelmatig ingezet tegen huidinfecties.

Is iedere hondenshampoo antibacterieel?

Het korte antwoord: Nee. Ondanks dat alle hondenshampoos bacteriën verwijderen, zijn niet alle hondenshampoos antibacterieel. Hiervoor moet een hondenshampoo specifieke ingrediënten bevatten. De meest voorkomende ingrediënten zijn:

  • Chloorhexidine: Dit is een veelvoorkomend antibacterieel middel dat vaak wordt gebruikt in hondenshampoos. Het is een zeer effectief ingrediënt bij het bestrijden van bacteriën en schimmels.
  • Tea tree olie: Tea tree olie staat bekend om zijn natuurlijke antibacteriële, antivirale en schimmelwerende eigenschappen. Het wordt soms toegevoegd aan hondenshampoos vanwege zijn reinigende en desinfecterende effecten.
    Let op: tea tree olie kan in hoge concentraties giftig zijn voor honden. Daarom wordt aangeraden om een hondenshampoo te kiezen waarbij maximaal 1% tea tree aan is toegevoegd. Tea tree kan in lage hoeveelheden alsnog antibacterieel werken, maar andere ingrediënten zijn effectiever.
  • Salicylzuur: Salicylzuur heeft exfoliërende eigenschappen. Ook kan het helpen bij het bestrijden van bacteriën en het verminderen van ontstekingen op de huid.
  • Benzoylperoxide: Dit ingrediënt wordt vaak gebruikt in shampoos voor honden met een vette huid of acne-achtige huidproblemen vanwege zijn antibacteriële en keratolytische eigenschappen.
  • Triclosan: Hoewel er controverse bestaat over het gebruik van triclosan vanwege mogelijke gezondheidsrisico's, wordt het soms nog steeds gebruikt als antibacterieel middel in hondenshampoos. Het is een erg efficiënt ingrediënt in de bestrijding van bacteriën.

De meeste hondenshampoos zijn puur gericht op het reinigen van de vacht en bevatten geen specifieke antibacteriële eigenschappen. Helaas staat er nog wel eens antibacterieel op een etiket vermeld, zonder dat de hondenshampoo daadwerkelijk dergelijke ingrediënten bevat.

Waarvoor gebruik je antibacteriële hondenshampoo?

Antibacteriële hondenshampoo wordt vaak ingezet wanneer de hond specifieke problemen heeft, waaronder:

  • Huidinfecties: in het geval van huidinfecties is het belangrijk dat alle bacteriën en schimmels gedood worden.
  • Allergieën: in het geval van specifieke allergieën kan het nodig zijn om de hond te wassen met een antibacteriële hondenshampoo.

Het verschil tussen antibacteriële hondenshampoo en hondenzeep

Antibacteriële hondenshampoo en hondenzeep hebben in de basis een heel ander doel. Antibacteriële hondenshampoo wordt ingezet om problemen op te lossen, hondenzeep wordt vooral gebruikt om de hondenhuid en hondenvacht te verzorgen. 

Hondenzeep bevat geen chemische toevoegingen, waardoor hondenzeep een milder alternatief is voor hondenshampoo. Dit is ideaal wanneer jouw hond regelmatig moet worden gewassen, met een hondenzeep is het makkelijker om de hondenhuid en vacht gevoed te houden. Een droge hondenhuid zorgt voor jeuk en ongemak. Droog hondenhaar wordt dof, breekt gemakkelijk af en valt makkelijk uit. Ook dit is voor de hond niet prettig.

Vaak wordt het gebruik van een antibacteriële hondenshampoo aangeraden na een bezoek aan de dierenarts. In principe kan preventief gebruik geen kwaad, maar weet wel dat een antibacteriële hondenshampoo dus in principe vooral bestaat om problemen op te lossen en niet om te verzorgen. Krijgt jouw hond bijvoorbeeld jeuk na het preventieve gebruik van antibacteriële hondenshampoo? Dan kan het zijn dat deze shampoo te sterk reinigend is voor jouw hond. Overweeg dan om over te stappen op een hondenzeep en gebruik de antibacteriële hondenshampoo enkel wanneer daadwerkelijke problemen optreden.

 

Laat een opmerking achter