Vachtverzorging als preventie tegen teken en vlooien

Vachtverzorging als preventie tegen teken en vlooien

Door Aldwin Boer op Apr 21, 2024

De beestjes waar iedere hondeneigenaar de kriebels van krijgt: vlooien en teken. Deze beestjes zijn heel vervelend, maar kunnen ook serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken bij honden. De juiste verzorgingsroutine kan je helpen om je hond te beschermen tegen deze indringers.

Heeft jouw hond momenteel last van vlooien? Dan ontkom je helaas niet aan behandeling met een chemische shampoo. De tips in dit artikel zijn vooral bedoeld ter preventie.

Het Belang van Vlooien- en Tekenpreventie

Helaas is zijn vlooien en teken makkelijk op te lopen door onze honden. Zo kunnen honden vlooien krijgen van een onhygiënische ruimte, andere honden of via baasjes. Teken kunnen opgelopen worden tijdens het wandelen. Ze springen vanuit struiken of hoog gras op de hond en nestelen vervolgens in de huid.

Zowel vlooien als teken zuigen bloed. Vlooien en teken zijn vervelend, maar ook gevaarlijk voor de gezondheid van honden.

Vlooien onder andere kunnen leiden tot lintwormen, allergische reacties, huiduitslag, zwelling en roodheid.

Teken kunnen ziektes overbrengen, waaronder de gevreesde ziekte van Lyme en babesiose.

Eerste verdediging: vachtverzorging

Een goede vachtverzorgingsroutine is een belangrijk onderdeel van de preventie tegen vlooien en teken. Door de vacht regelmatig te verzorgen, kun je problemen snel ondervangen en behandelen.  

Regelmatig borstelen

Regelmatig borstelen is een eenvoudige maar effectieve manier om vlooien en teken op te sporen. Tijdens het borstelen kun je de huid van je hond controleren op teken en kun je vlooien en hun uitwerpselen verwijderen. Bovendien helpt regelmatig borstelen om klitten en vuil te verwijderen, waardoor de vacht van je hond gezond en glanzend blijft.

Tijdens het borstelen kun je de bekende plekken navoelen (kop, hals, oksels en poten) op teken. Zo kun je eventuele teken snel verwijderen.

Afweren met een spray

Er zijn verschillende producten (zoals onze outdoor adventure spray) beschikbaar waarmee je op een natuurlijke manier je hond kunt beschermen tegen vlooien en teken. Natuurlijke middelen genieten de voorkeur ten opzichte van chemische alternatieven, omdat deze de hond zo min mogelijk storen. Tevens zijn deze veilig en voor langere tijd gedurende het tekenseizoen te gebruiken.

Tips voor Effectieve Vachtverzorging

Om ervoor te zorgen dat je vachtverzorgingsroutine effectief is in het voorkomen van vlooien en teken, lees je hieronder een aantal tips:

Wees consistent

Zorg voor een regelmatig schema voor het borstelen van je hond. Zo kun je veranderingen snel opmerken.
Borstel je je hond minder dan 1x per week? Dan is het heel belangrijk om je hond vaker op teken te controleren dan je borstelt. Je kunt jezelf bijvoorbeeld aanleren om dagelijks de bekende tekenplekken te controleren.

Gebruik de juiste tools

Zorg ervoor dat je de juiste borstel en hondenzeep gebruikt voor de vacht van je hond. Verschillende vachttypes vereisen andere producten. Twijfel je over de producten die je gebruikt? Neem dan contact op met een professional.

Verzorging met de juiste producten zorgt ervoor dat de hondenhuid en hondenvacht verzorgd en gevoed aanvoelt. Merk je verandering op ten opzicht van de normale conditie? Dan is het verstandig om je hond extra te controleren op parasieten.

Controleer regelmatig op parasieten

Naast regelmatig borstelen, is het belangrijk om regelmatig zijn huid te controleren op de aanwezigheid van teken en vlooien. Vooral tijdens het tekenseizoen is het belangrijk om je hond dagelijks te controleren op teken, vooral na wandelingen in bosrijke gebieden.

Raadpleeg een professional indien nodig

Als je merkt dat je hond regelmatig vlooien of teken heeft en je inspanningen voor vachtverzorging en preventive onvoldoende helpen, is het verstandig om een dierenarts te raadplegen. Wellicht is er sprake van een onderliggend probleem of zijn er andere middelen die je (al dan niet tijdelijk) kunt uitproberen.

Laat een opmerking achter