De basis van vachtverzorging: borstelen, wassen en trimmen

De basis van vachtverzorging: borstelen, wassen en trimmen

Door Aldwin Boer op Mar 18, 2024

Een gezonde en glanzende hondenvacht: de droom van iedere eigenaar. Een glanzende vacht is enerzijds een teken dat je hond gezond is en zorgt er anderzijds voor dat jouw hond (letterlijk) goed in zijn vel zit. Vachtverzorging is daarom ontzettend belangrijk. Zowel om je hond happy te houden, anderzijds om gezondheidsproblemen te voorkomen.  

In deze blog duiken we dieper in op de basis van vachtverzorging: borstelen, wassen en trimmen.

Borstelen

Door regelmatig te borstelen, worden losse haren, vuil, huidschilfers en eventuele klitten verwijderd. Ook helpt borstelen om talg te verdelen. Goed borstelen kan werken als een soort huidmassage, die positieve invloed heeft op de doorbloeding van de huid.  

Bijna iedere hond moet regelmatig geborsteld worden. Er bestaan verschillende borstels voor de verschillende vachttypes. Kijk bij de aanschaf van borstels goed welke geschikt is voor jouw hond. Twijfel je? Vraag dan vooral advies bij een trimmer, gespecialiseerd in dit vachttype. Eventueel kun je ook advies inwinnen bij de fokker van jouw hond.

Vaak wordt gedacht dat kortharige honden of honden zonder ondervacht niet geborsteld hoeven worden. Echter, zeker in de ruiperiode kun je ook deze honden een handje helpen met verharen door middel van een borstelbeurt.

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn tijdens het borstelen om de huid van je hond niet te beschadigen. Begin met het borstelen van de bovenvacht en werk langzaam naar beneden om klitten te voorkomen. Wees vooral voorzichtig rond gevoelige gebieden zoals oksels, liezen en achter de oren.

Ook is het belangrijk om je hond goed te laten wennen aan het borstelen, zodat je hond hier een positieve associatie mee heeft. Dit kun je steeds verder uitbouwen, tot je probleemloos je hond volledig kunt borstelen.

Wassen

Hoewel sommige mensen geloven dat honden zelden gewassen moeten worden, is het toch belangrijk om je hond regelmatig te wassen om vuil, olie en eventuele geuren te verwijderen. Het is hierbij erg belangrijk om milde producten te gebruiken, veel producten op de markt zijn te sterk reinigend voor de hondenvacht. Het gevaar hiervan is dat de huid uitdroogt en de hond last krijgt van jeukklachten.

Kies bij voorkeur een hondenzeep, omdat deze de vacht en hondenhuid niet uitdroogt. Op onze blog lees je diverse artikelen die je kunnen helpen een goede keuze te maken voor jouw hond. Lees bijvoorbeeld meer over veelgebruike ingrediënten, ingrediënten van hondenzeep en de voordelen van hondenzeep

Verschillende vachttypes vragen om een andere frequentie van wassen. Kijk hierbij ook goed naar jouw hond als individu en kies wat goed bij jou en jouw hond past. In tegenstelling tot wat lang geroepen is, is het in ieder geval aan te raden je hond periodiek te wassen, ongeacht het vachttype.

Bij het wassen van je hond is het belangrijk om zijn oren en ogen te beschermen. Zorg er ook voor dat je alle zeep grondig uitspoelt.

Op zoek naar fijne producten voor het wassen van jouw hond? Je vind ze in onze webshop.

Trimmen

Trimmen is het verwijderen van oude vacht. Veelgebruikte technieken zijn onder andere knippen en scheren. Trimmen is erg belangrijk voor honden met een lange of krullende vacht, zodat deze niet gaat klitten.  
Het trimmen van de vacht kan ook helpen om de hond koel te houden tijdens warm weer en om de groei van overmatig haar tussen de tenen te voorkomen, wat ongemak kan veroorzaken. Je kunt ervoor kiezen om je hond zelf te trimmen, of naar een trimsalon te brengen. Als je niet vertrouwd bent met het trimmen van je hond, is het het beste om dit over te laten aan een professionele hondentrimmer of hier een cursus in te volgen.

Kortom, borstelen, wassen en trimmen vormen de basis van een goede vachtverzorgingsroutine voor je hond. Zoek naar een routine die past bij het vachttype van jouw hond. Heb je vragen hierover? Een trimmer gespecialiseerd in het vachttype van jouw hond kan jou het beste helpen.

Heb je vragen over het wassen met onze producten? Dan helpen wij je uiteraard ook heel erg graag!

Laat een opmerking achter