Veelgebruikte ingrediënten in hondenshampoo

Veelgebruikte ingrediënten in hondenshampoo

Door Aldwin Boer op Jan 17, 2024

Wanneer je verschillende etiketten en samenstellingen van hondenshampoos gaat vergelijken, valt het op dat heel vaak dezelfde groepen ingrediënten worden gebruikt. Hieronder lees je meer informatie over deze ingrediëntgroepen, zodat jij geïnformeerd keuzes kunt maken.

Kleine disclaimer vooraf: geen enkel ingrediënt is per definitie slecht. Het gebruik van bepaalde ingrediënten heeft voor- en nadelen. De meeste eigenschappen zijn echter ook op een andere manier (natuurlijker) te verkrijgen. Het is belangrijk om bewust te kiezen voor producten die bij jou en bij jouw hond passen. 

Sulfaten

Sulfaten zijn ingrediënten die worden toegevoegd voor een reinigend effect. Je kunt deze in verschillende verzorgingsproducten terugvinden, zowel solid shampoos als shampoo in fles bevat meestal sulfaten. De bekendste sulfaten zijn SLS en SCS.  

Een groot voordeel van sulfaten is dat ze zeer sterk reinigen en een sterk schuimend effect hebben. Daarnaast zijn dit relatief goedkope grondstoffen, waardoor deze de kostprijs van shampoo sterk kunnen beïnvloeden.
Nadelen zijn dat sulfaten juist zo goed reinigen, dat ze de natuurlijke beschermlaag van de huid aantasten. Je hond krijgt dan bijvoorbeeld schilfers of jeuk. Ook hebben sulfaten een negatieve impact op het milieu.

Meer lezen over sulfaten

Parabenen

Parabenen zijn synthetische chemicaliën die als conserveringsmiddelen worden toegevoegd aan onder andere hondenshampoo. Zo is het eindproduct langer houdbaar en wordt voorkomen dat bacteriën kunnen groeien.

Een voordeel van parabenen is dat et product langer meegaat. Parabenen zijn relatief goedkoop, wat een positief effect heeft op de prijs van de hondenshampoo.
Een groot nadeel is dat parabenen mogelijk een effect hebben op de hormoonhuishouding van honden. Ook kan het zijn dat honden gevoelig zijn voor parabenen, waardoor deze honden huidirritaties, jeuk of allergische reacties krijgen.

Meer lezen over parabenen

Siliconen

Siliconen zijn synthetische verbindingen met een gladmakend effect. Ze zijn vaak toegevoegd aan producten die claimen te zorgen voor een glanzende of klitvrije vacht.

Een groot voordeel van siliconen, is dat de vacht ervan gaat glanzen en de vacht inderdaad vaak minder klitten bevat. Ook vormen siliconen een beschermend laagje over de vacht.
Helaas hebben siliconen ook duidelijke nadelen: siliconen hopen zich vaak op in de vacht, kunnen huidirritatie veroorzaken en hebben negatieve milieu impact.
Siliconen zijn geen voedende ingrediënten. De vacht lijkt verzorgd, maar de glans komt niet door een gezonde vacht. 

Meer lezen over siliconen

Micro-plastics

Microplastics zijn minuscuul kleine stukjes plastic.

Ze worden vaak toegevoegd aan hondenshampoo om de textuur van de shampoo te verbeteren, of het reinigende vermogen te verhogen. Microplastics schuren namelijk een beetje, waardoor ze gemakkelijk vuil en dode huidcellen verwijderen.

Helaas hebben micro-plastics ook sterke negatieve eigenschappen. Zo krijgt jouw hond plastic binnen na het likken van de vacht, kunnen microplastics de huid irriteren en draagt het bij aan een wereldwijde plasticvervuiling.

Meer lezen over microplastics

Waarom wij deze ingrediënten niet gebruiken

Bij Bobba Bars geloven wij in de kracht van natuurlijke oliën. Naar onze mening zijn bovenstaande ingrediëntgroepen niet nodig voor een gebalanceerde en fijne hondenshampoo.

In onze receptuur gebruiken wij een mix van verzeepte olijfolie en kokosolie. Olijfolie heeft een verzorgende werking op de vacht, kokosolie vooral een reinigende en schuimende werking. Hierdoor bereiken we de voordelen van sulfaten, parabenen, siliconen en micro-plastics eigenlijk op natuurlijke wijze. Wel zo fijn!

Misschien is het even wennen als je overstapt naar een soapbar voor honden, zowel qua werking als manier van wassen. Echter, wanneer je de hondenhuid en -vacht na een paar keer gebruiken zichtbaar ziet opknappen, wil je echt niet meer terug.

Hier lees je meer over de samenstelling van onze soapbars voor honden

Mochten we je verder kunnen helpen bij de zoektocht naar een geschikte hondenzeep of hondenshampoo? Je mag altijd contact met ons opnemen, we kijken graag of we je verder kunnen helpen.

Laat een opmerking achter