Vier verschillen tussen hondenshampoo en hondenzeep

Vier verschillen tussen hondenshampoo en hondenzeep

Door Aldwin Boer op Jan 21, 2024

De termen hondenshampoo en hondenzeep worden regelmatig door elkaar heen gebruikt, waardoor het heel logisch is dat vaak wordt gedacht dat het om hetzelfde product gaat.

In deze blog geef ik je meer informatie over de verschillen tussen hondenshampoo en hondenzeep. Uiteindelijk hoop ik dat je na het lezen van deze blog voldoende informatie hebt over verschillen tussen deze producten en kunt kiezen welk product het beste bij je past.

Vloeibaar (hondenshampoo) vs. Vast (hondenzeep)

Het eerste verschil is eigenlijk een inkoppertje. Hondenshampoo is vaak verpakt in (plastic) flessen, hondenzeep heeft eigenlijk altijd een vaste vorm.

Vaak is hondenshampoo erg geconcentreerd en kun je deze in een mengfles aanlengen met water. Bij hondenzeep leng je het product eigenlijk tijdens het gebruik aan, je hebt relatief weinig product en veel water nodig.

De (hoofd)ingrediënten

Ondanks dat bepaalde ingrediënten voorkomen in de ingrediëntenlijst van zowel hondenshampoo als hondenzeep, is het hoofdbestandsdeel van hondenshampoo eigenlijk altijd water. Meestal wordt dit gevolgd door een sulfaat (hier heb ik eerder een blog over geschreven, lees meer over sulfaten in hondenshampoo). Dit komt omdat sulfaten onder andere zorgen voor sop, wat je nodig hebt om het product goed over je hond te kunnen verdelen. Vervolgens zijn er verschillende (meestal chemische) ingrediënten nodig om bepaalde eigenschappen toe te voegen aan de shampoo.

Bij een hondenzeep is het hoofdbestanddeel verzeepte olie. Door deze chemische reactie gaat de hondenzeep schuimen als het in contact komt met water. Hierdoor is hondenzeep een puur product, wat in ons geval geen chemische toevoegingen bevat. Ingrediënten zijn leesbaar en herkenbaar.  
Bijproduct van het zeepproces is glycerine, een wonder-ingrediënt voor de verzorging van vacht en huid. Hier kom ik later op terug.

Sulfaten, parabenen, micro-plastics en siliconen zijn ingrediënten die je in onze hondenzeep niet zult tegenkomen.

Combineren met conditioner?

Omdat hondenshampoo vaak ingrediënten bevat die de vacht en huid kunnen uitdrogen, is het aan te raden deze (periodiek) te combineren met een conditioner om de vacht weer wat extra te verzorgen.
Ook sommige twee-in-een shampoos bevatten ingrediënten die de vacht of huid kunnen uitdrogen. Ondanks dat de verpakking anders doet vermoeden, is het aan te bevelen de ingrediënten goed te checken en op basis daarvan te bepalen of je een conditioner wilt gebruiken.

Hondenzeep is in principe wel een twee in één product en hoef je niet standaard een conditioner te gebruiken. Bij de meeste vachttypes hoef je helemaal geen conditioner te gebruiken (vooral krullende vachten zoals bijvoorbeeld labradoodles zijn hierop een uitzondering, hierbij kan het raadzaam zijn om soms conditioner te gebruiken).

Is de vacht erg droog en voelt deze na het wassen nog een beetje stug? Dan kun je bij deze specifieke wasbeurt een keer conditioner gebruiken.


Het grote verschil hierbij is de hoge concentratie glycerine in hondenzeep. Deze zorgt voor extra verzorging van de hondenhuid en de vacht, waardoor deze tijdens gebruik veel beter verzorgd dan hondenshampoo.

Wil je na het wassen de vacht wel wat extra verzorgen maar is het gebruik van conditioner eigenlijk niet nodig? Dan is een vachtspray een perfecte toevoeging aan jouw routine!

Voor de meeste honden is wassen niet hun meest favoriete bezigheid, het gebruiken van conditioner betekend dat je hond nóg een keer het inzepen & uitspoelen moet “ondergaan”.

De houdbaarheid

Is het je wel eens opgevallen dat hondenshampoo een houdbaarheidsdatum is? Voor ik begon met Bobba Bars en mij verder heb verdiept in ingrediënten, vroeg ik mij regelmatig af waarom dit zo is.

Omdat hondenshampoo veel water bevat, kunnen hier ook micro-organismen in groeien. Daarom wordt er een ingrediënt toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen (regelmatig worden hier parabenen voor gebruikt, hierover lees je meer in de blog over parabenen in hondenshampoo).

Hondenzeep is in principe zelf conserverend, waardoor het onbeperkt houdbaar is. In principe, want het kan wel zijn dat bijvoorbeeld de geur op termijn afneemt. Echter, na gebruik zul je merken dat deze geur gewoon weer terugkomt!
Wel komt het opbergen bij hondenzeep wel nauwer dan bij hondenshampoo. Hondenzeep is een kwetsbaarder product, dus gaat vooral lang mee bij juist opbergen. In deze blog lees je meer over het opbergen en bewaren van hondenzeep.

Wil je na het lezen van deze blog hondenzeep ook een keer uitproberen? In onze Bobba Bars webshop vind je verschillende geuren, grote kans dat er een geur tussen zit die je aanspreekt!

Heb je nog vragen? Neem dan zeker contact op via Instagram of het contactformulier, we helpen je graag verder!

Laat een opmerking achter