BOBBA BARS

Wassen

Hoe vaak mag ik mijn hond wassen? Een vraag waar hondenliefhebbers en hondenexperts een erg uiteenlopende mening over hebben. Op deze pagina lees je meer over redenen om je hond te willen wassen, algemeen advies over hoe vaak je je hond kunt wassen en producten die hier geschikt voor zijn.

Hond wassen

Allereerst zijn er verschillende redenen waarom je je hond zou willen wassen.

Zo kan het zijn dat je hond erg stinkt door bijvoorbeeld een duik in een sloot,
je een hond hebt met een vacht die veel onderhoud vergt, of je jouw hond graag periodiek wast.

Eerder schreef ik een blog met handig stappenplan voor het wassen van jouw hond.

Algemeen advies

Er is een algemene richtlijn in hoe vaak je je hond kunt wassen. Het te vaak wassen van de hond kan de natuurlijke beschermlaag van de hondenhuid aantasten. Dit komt vooral door het gebruik van een te sterk reinigende shampoo. Je hond te weinig wassen komt eigenlijk niet voor – behalve bij krulvachten. Belangrijk is wel om deze vachten goed te onderhouden, om klitten en andere problemen te voorkomen.

Het algemene advies geldt als volgt:

  • Krulvachten: om de 3 of 4 weken (tip: volg The Doodle Look voor tips & tricks voor krulvachten!)
  • Langharige honden: 1x per maand
  • Kortharige honden: tussen de 1x per maand en 1x per 4 maanden, afhankelijk van factoren.

Is je hond echt heel erg vies, bijvoorbeeld na het rollen in iets vies of na het zwemmen in een stinksloot? Je kunt dan ook tussendoor je hond wassen.

Dit advies is echter erg algemeen en het is daarbij goed om ook naar jouw eigen hond te kijken. Meestal merk je snel wanneer het weer tijd is voor een wasbeurt. Zo kun je merken dat het tijd is om je hond te wassen als de vacht vettig wordt, niet meer zo mooi glanst of als je hond sterker begint te ruiken.

Begint jouw hond na het wassen al heel snel weer te stinken? Dan kan het zijn dat er meer aan de hand is. Hiervoor kun je advies inwinnen bij een ervaren trimmer of bij de dierenarts als je huidproblemen vermoed.

Bobba Bars

Producten

Zoals hierboven beschreven, kun je de natuurlijke beschermlaag van de huid aantasten wanneer je een sterk reinigende shampoo gebruikt. Daarom kun je jouw hond beter wassen met een milde soapbar, zoals bijvoorbeel de Bobba Bar LavenderBobba Bar Chamomile of Bobba Bar Rosemary. Naast dat deze soapbars milder werken en daardoor prettiger voor de vacht & huid van jouw hond, zijn de soapbars ook nog eens erg makkelijk in gebruik tijdens het wassen van de hond. Gebruik in ieder geval altijd een shampoo speciaal voor honden.

Eventueel kun je daarbij gebruikmaken van een zeepzakje, zodat je de viezigheid makkelijker uit de vacht van je hond kunt krijgen. Vooral bij kortharige rassen kan dit erg prettig werken.

Was je jouw hond regelmatig? Overweeg dan ook eens of je misschien een badjas wilt gebruiken, zodat je hond na het wassen ook snel weer droogt.

Daarnaast zijn er ook speciale handdoeken voor het wassen van honden. Deze maken het makkelijker om jouw hond af te drogen.

Wanneer je twijfelt of advies wilt over het wassen van jouw hond, kun je altijd contact met ons opnemen. We adviseren je graag!

Neem contact op